Søkelys

                                                      


  Tilbake
   

 

Professor Ravi Batra ser nytt økonomisk krasj innen 2016

"Vi nærmer oss et fullstendig økonomisk sammenbrudd"

"Finanskrisen som rystet verden i 2007 var bare et forsiktig stormvarsel på hva som ligger foran oss om få år," hevder den indiskfødte Ravi Batra som er professor i økonomi ved Southern Methodist University. Ravi Batra som blant annet har forfattet bøkene "The Crash Of The Millenium" og "Greenspan's Fraud" har hatt en bemerkelsesverdig evne til å forutsi økonomisk krise og den velkjente men omstridte økonomiprofessoren advarer nå mot et nytt økonomisk krasj som han tidfester til omkring 2016. "Etter finanskrisen i 2007 har den vestlige økonomien kunstig blitt stimulert av massive opptrykk av penger, statlige oppkjøp av råtne verdipapirer, økning av privat gjeld og i mange land massive budsjettunderskudd. I de siste ukene har den amerikanske sentralbanken kraftig signalisert at man vil dempe den kunstige stimulansen med den konsekvens at aksjemarkedet reagerer med fallende kurser. Etter at at den amerikanske Dow Jones indeksen nådde all time high med 15542,40 poeng i slutten av mai har verdens børser vært preget av pessimisme. I New York har fallet vært på mer enn 5 prosent og mange tror at dette bare er begynnelsen på en ny krise som er under oppseiling. Professor Batra som har vært kritisk til sentralbankens bruk av kunstig stimulans sier i et intervju på Thom Hartman show "at sakte men sikkert nærmer vi oss det tidspunktet systemet vil kollapse og at dette vil skje omkring år 2016.

En langvarig krise

Den økonomiske krisen som har preget deler av Europa etter finanskrisen i 2007 er i følge professor Batra på ingen måte over. Over så og si hele verden er det underliggende problemer som vil komme til å få store konsekvenser for folk flest. Også i Norge begynner man nå å merke Europas økonomiske krise i form av økende arbeidsledighet, flere konkurser og en tyngende gjeldsbyrde. Selv om vi har en historisk lav rente er boligprisene på vei nedover og skal vi tro Batra vil situasjonen både i Europa og USA bli mørkere og mørke mens vi gradvis nærmer oss et større økonomisk kollaps som vil kunne skje innen 2016. "Nærmest all økonomisk vekst skjer med lånte penger og dette kan ikke fortsette i all evighet," sier Batra som legger til at når den kunstige stimulansen og budsjettunderskuddene går ned vil resesjonen melde seg innen 5-6 måneder. Hovedårsaken også til en kommende økonomisk krise også i Norge er fallende etterspørsel på grunn av den økende ledigheten i Europa. Pengelense europeere uten jobb utgjør ingen sterk konsumergruppe og når Europa handler mindre vil dette forplante seg videre til EUs handelspartnere.

En vond sirkel

Den kunstige stimulansen er primært det som har holdt økonomien oppe i både Europa og USA. Når stimulansen opphører, noe den før eller siden vil måtte gjøre, vil det sende verden ut i en resesjon som vil ende i et verdensomspennende økonomisk sammenbrudd, hevder Batra videre. Siden 2007/2008 har diverse sentralbanker økt pengemengden betydelig, holdt rentene  lav og på høygir anvendt alle økonomiske verktøy som finnes for å redde og stimulere økonomien. Denne policyen - som tilsynelatende har vært vellykket vil snart ta slutt, og når stimulansen blir borte vil de negative trekk - som den økte ledigheten, eskalere og når folk mister sine jobber vil også kjøpekraften bli svekket, og dermed er man inne i en vond sirkel som vil komme til å ramme stadig flere og flere.

Tror gjeldsslaveriet vil tynge nordmenn

Den massive prisveksten i boligmarkedet vil for mange kunne bli en bumerang som vil  ramme svært hardt. Den fallende etterspørselen etter varer og tjenester både i Asia og Europa er egentlig et resultat av feilslått økonomisk politikk gjennom flere tiår. Etter finanskrisen har sentralbanker over hele verden spyttet inn enorme summer i et forsøk på å skape økonomisk vekst. Imidlertid har denne kapitalen først og fremst kommet investorene og børsspekulantene til gode, og dette har ført til børsjubel og oppgang i aksjemarkedet. I realiteten har man valgt å gi økonomiske stimulansen til de som var ansvarlige for krisen i 2007, slik at disse kan fortsette å feste på første klasse. Vanlige arbeidstagere eller pensjonister har ikke blitt stimulert med gratis penger og mange av disse har også saktet akterut rent økonomisk. Den kunstig lave renten har ført til en  voldsom prisvekst på boliger, samtidig som folk flest er blitt gjeldsslaver. Boligprisene i Norge har steget langt mere enn inflasjonen ellers og resultatet har blitt at nordmenn flest sitter med en historisk høy privatgjeld. Dersom ledigheten fortsetter og øke (noe den mest sannsynlig vil komme til å gjøre i tiden som kommer) - og når folk blir ledige synker inntektene og dermed også betalingsevnen. En svekket betalingsevne samt høye krav til egenkapital gjør at boligmarkedet blir tregere og allerede nå rapporteres det om utflatning og fallende priser på fast eiendom. For øyeblikket ligger det 39360 boliger ut for salg på finn.no fordelt på 18860 annonser. Blant disse opererer 1190 objekter med ny pris og mange frykter at dette bare vil bli verre og verre. Enkelte har endog gått ut og advart om at norske boliger kan falle så mye som med 30-35 prosent. Nobelprisvinner i økonomi  Vernon Smith spår endog et regelrett priskrakk på boliger i Norge, mens andre analytikere er mere optimistiske og tror at fallet blir mindre.

Burde ha stimulert fattige

Den feilslåtte økonomiske politikken med å yte nødhjelp til bankene og investorene vil på sikt ikke komme til å avverge et økonomisk sammenbrudd. I stedet for å stimulere investorer og næringsliv burde krisepakkene primært ha vært rettet mot konsumentene som nå sitter tilbake med boliger som vil falle i verdi, og en skyhøy gjeldsbyrde som ikke vil tåle en større renteøkning eller nedgang i inntekten. Større deler av den kunstige stimulansen burde ha gått  til de lavere inntekter i form av betydelige økninger eller skattereduksjon til lavtlønte, trygdede og pensjonister. Dersom disse fikk mer penger mellom hendene og dermed økt kjøpekraft ville det igjen ha skapt økt etterspørsel og sikret arbeidsplassene.  I stedet sitter vi nå med en stadig voksende gruppe av fattige som sliter hardt økonomisk og som sliter med å komme inn på boligmarkedet, enten i form av egen bolig eller og i et leiemarked hvor prisene har gått fullstendig bananas. Mange leieboliger er nå så dyre at mange ikke har råd til å leie seg noe skikkelig. Et grelt eksempel på hvor galt det er blitt kan du sjekke ut http://www.finn.no/finn/realestate/lettings/object?finnkode=40603282 hvor leieprisen er svimlende kr 452160 pr år for en treroms på 75 kvm. Et annet ekstremt tilfelle fra Kristiansand er en 30 kvm hybel hvor man for den nette sum av kr 132 000 pr år kan leie denne hybelen av heller enkel standard. Etter knappe to uker og null interesse for vårt skrekkobjekt i Kristiansand har utleier nå blitt tvunget til å redusere prisen til kr 116400 pr år som ennå er for mye for en enkel hybelleilighet.

Startlån for de som sliter?

Husbankens startlån ordning kan ikke akkurat sies å være for dem med lave inntekter selv om det heter seg "at startlån er for dem som slit med å etablere seg på bustadmarknaden". På tross av fine ord er faktum at mange med lave inntekter (uføretrygdede og pensjonister) rett og slett er for fattige for denne ordningen. Husbankens bostøtteordning er heller ikke serlig relevant i 2013 fordi leietakstene disse opererer med ikke har lagt inn priseksplosjonen som har vært siden 2006. I bostøtteordningen forutsetter man at enslige trygdede må finne seg leieobjekter på maks kr 5083 (takst i Søgne) eller 5900 i storbyene. Dette var et realistisk prisnivå når Stoltenberg tiltrådte som statsminister for snart 8 år siden. Sannheten er at etter årene med rød/grønn regjering har tallet på fattige i Norge skutt kraftig i været samtidig som forskjellene mellom rike og fattige er blitt mye større.

Neppe bedre med borgerlig regjering

Etter alt å dømme vil Norge fra høsten få en ny regjering med Erna Solberg som statsminister. Dersom ikke disse gir et betydelig løft til de med lavest inntekt (Pensjonister, trygdede og andre lavtlønnede burde minst få en inntektsøkning på 2000 pr mnd) - for å øke disses kjøpekraft og samtidig burde takstene med bostøtte oppjusteres betydelig slik at de gjenspeiler det reelle prisnivået på boligmarkedet i Norge. Også ordningen med startlån er moden for kraftig revisjon slik at disse blir et reelt tilbud til den voksende andelen av fattige som står utenfor boligmarkedet og er ofre for grådige bolighaier som tar 10-12 000 i husleie for for boliger som kostet 4-5 tusen for bare få år siden.

Spår nytt børskrakk

Etter hvert som den kunstige stimulansen fjernes fra markedet og ledigheten skyter fart vil det bli flere blodrøde dager på verdens aksjemarkeder. Innen få år og mest sannsynlig før 2016 vil aksjemarkedene verden over komme til å slite med uro og et børskrakk a la det verden opplevde i 1929. Foran det endelige kollapset som professor Batra hevder kommer innen 2016 vil verdens aksjebørser oppleve mange nervepinende dager med kraftige fall og nervøsitet. Videoen nedenfor er hentet fra børsnedturen den 6 mai 2010 da Dow Jones indeksen falt med 560 poeng på fire minutter. Panikken var da til å ta og føle på, og får Ravi Batra rett vil vi få flere lignende situasjoner i årene som kommer.

Tekst: Kjell Andersen Søkelys 21.06.13