Tø 

 Søkelys

                                                      


  Tilbake
  Hjelp jødene hjem

 

Vurderer å be Iran sende tropper for å slå ned opprøret i Syria

Uroen i Syria fortsetter

Demonstrasjonene og protestene mot regimet i Damaskus blir stadig sterkere og uroen har nå spredd seg til flere byer. Opprøret som begynte i byen Deera har i løpet av uken spredd seg til stadig flere byer både i Homs, Aleppo,Latakia og også i Damaskus skal det ha vært demonstrasjoner og mens myndighetene strammer grepet ber nå opposisjonen om internasjonal intervensjon i landet som blir beskrevet som et av de mest undertrykkende land i hele Midt-Østen. Under de siste dagers uro skal sikkerhetsstyrker og soldater ha beskutt folkemassene med skarpe skudd. Tallet på drepte og sårede i uroen er ukjent, men vitner har beskrevet det hele som en blodig massakre. Styrken i opptøyene som etterfulgte fredagsbønnen der sunni muslimske geistlige oppfordret tilhørerne til å gå ut for å demonstrere må ha overrasket myndighetene og deg hemmelige politiet i Damaskus har åpenbart undervurdert det muslimske brorskaps evne til å organisere og hisse opp folk til å ta til gatene.

Sunni soldater kan gjøre opprør

Sunni muslimene som utgjør et stort flertall av folket har lenge vært misfornøyde med å ha minimal innflytelse i samfunnet og sunni muslimene utgjør også en stor del av landets militære styrker og etter å ha ett på Tunisia, Egypt og Libya har Assad god grunn til å frykte at disse enten vil gjøre opprør eller og nekte å etterkomme ordre om å fyre løs på sine religiøse brødre. Et massivt opprør fra disse vil kunne true Assads maktposisjon og i verste fall føre til at regimet kollapser. Selv om Assad har sittet trygt fram til nå har Asad god grunn til å frykte at det undertrykte flertallet kan bringe han ned fra maktens tinder.

Søke hjelp utenfra?

Den syriske diktatoren som konsekvent har fremstått som en alliert av Iran, Hamas og Hizbollah har ikke så mange valg dersom det sunni muslimske flertallet i  de væpnede styrker vender seg mot ham. Selv om ingen vet hva som rører seg i diktatorens hjerne blir det nå åpent spekulert på om vil bruke "Gaddafi modellen" og samle sine mest lojale styrker for å sikre Damaskus og eventuelt føre en kamp mot opprørene derfra eller og gjøre som kongen i Bahrain, - be venner og allierte om å støttende til med styrker for på den måten å knuse opposisjonen. Både Hamas styrker og Hizbollah krigere samt støttespillere fra Islams hellige krig vil kunne gi Assad en hjelpende hånd og Iran som er Syrias viktigste allierte kan bringe inn tropper fra den fryktede revolusjonsgarden på få timer. Som kjent måtte kongen i Bahrain be om hjelp fra Saudi Arabia og Kuwait for å forhindre at hans regime skulle rakne. For Iran som allerede har en militærbase i Syria er Assad en venn og strategisk partner som Teheran neppe vil se falle. En siste mulighet den syriske lederen har er å komme i konfrontasjon eller konflikt med Israel. Hvis det er noe som kan samle den muslimske verden er det nettopp en krig eller konfrontasjon med Israel. Historien har gjentatte ganger avslørt at en utenrikspolitisk utfordring kan samle et splittet folk. De neste dagene vil bli avgjørende for Assads regime, men en ting kan vi avslutningsvis fastslå, - og det er at Syria har null olje, og derfor vil vi heller ikke få noen Nato aksjon over Syria.

Redaksjonen 27/3-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Sist oppdatert: 04.06.10