61-39 er tallene som sender Asia og Europa i rødt mandag -men ingen krakk

Nedgang men ingen krakk  Det greske folket kan med sitt tydelige NEI til EUs fattigdoms-fremmende «bailout»plan kunne komme til å utløse et større fall på verdens stock-marked-china.ytbørser mandag. Et fall som lett kan bli forsterket dersom det kinesiske aksjemarkedet gjør et nytt stupdykk mandag. Det mest sannsynlige scenariet mandag morgen er et fall på mellom 3-5 prosent etter at grekerne med overveldende flertall har avvist EUs rednings plan for det kriserammede landet. På tross av at sentrale EU ledere har brukt både skremsel og trusler for å presse grekerne til å si ja, har Hellas denne søndagen sendt et tydelig signal til EU om at nok er nok. Etter at resultatet ble kjent har Euroen svekket seg og aksjemarkedene i Asia gikk rett i rødt når handelen startet. (Foto fra You Tube)  Både i Japan og Sør-Korea tok aksjemarkedet i mot nyhetene fra Hellas med å sende indeksene nedover.

Asia og Europa’s aksjemarkeder gi mandag rett i rødt da markedene åpnet. Hang Seng indeksen i Honk Kong stupte med nesten 1000 poeng eller knappe 4 prosent, mens Tokyo børsen falt med 427 poeng eller 2 prosent.  Shanghai åpnet kraftig opp etter at sentralbanken i Beijing erklærte støtte til den China Finance Securities, en statlig instans som gir ut lån til kinesiske meglere. Omtrent 17 prosent av Shanghai-handelen er lånefinansiert og støtteerklæringen er derfor svært positiv for den urolige børsen. Også flere selskaper han annonsert planer om tilbakekjøp av aksjer for å beskytte investorene. Dette melder The Economic Times. Shanghai har gått ned 19,69 prosent de siste ti dagene. Kl. 06.33 norsk tid har den justert seg etter den kraftige åpningen og er «bare» opp 2,16 prosent. Dermed har kinesiske myndigheter i denne omgang bremset utviklingen. I Europa startet børsene klart i rødt.  En rekke analytikere antydet søndag kveld at dette the_stock_market_crash_picture_165498kunne resultere i krakk mandag etter at grekerne i dag har sendt sjokkbølger til Europa som trodde at det ville bli tilnærmet dødt løp mellom ja og nei siden. En sjokkbølge som mange tror vil resultere i en blodrød mandag på aksjemarkedene både i Europa og Asia.  Nervøse investorer ble i forrige uke advart av Bank of England om at den greske krisen vil kunne ryste det globale finansmarkedet og utløse et globalt økonomisk kollaps og børskrakk, skriver Profit Confidential om den pågående krisen i Hellas og dels som en følge av den kinesiske aksjeboble. Det er også ventet at Wall Street vil slå følge med Asia og Europa når aksjemarkedet åpner der, og mens grekerne feiret sitt nei til EUs «bailout» plan peker før-handelen på det amerikanske aksjemarkedet kun en vei, og det er nedover.

 

 

2 tanker om “61-39 er tallene som sender Asia og Europa i rødt mandag -men ingen krakk

  1. Facts: «I 2001 gikk Hellas inn i eurosamarbeidet. Tre år senere ble det kjent at grekerne aldri oppfylte kravene til medlemskap. I desember 2009 viste det seg at landet også hadde opparbeidet seg et gigantisk budsjettunderskudd og en enorm statsgjeld. Dette har ført landet inn i et historisk økonomisk uføre, noe som har satt hele eurosamarbeidet på prøve. Landet har fått kritikk for å ikke ha vist åpenhet. Statsapparatet har vært preget av sjenerøse bonuser og tjenester, og dette har åpnet opp for en korrupsjonskultur. Hellas har i årene fremover forpliktet seg til å spare og gjennomføre offentlige reformer, men ikke uten protester. Mange grekere opponerer mot planene om kutt i lønnsutbetalinger og pensjoner, økt pensjonsalder og økte skatter og avgifter.»

    En uavhengig ekspert på utenlandsgjeld og menneskerettigheter uttalte i 2013 at de politiske innstrammingstiltakene som ble innført for å sikre ytterligere finansiering fra IMF, den europeiske kommisjonen og den europeiske sentralbanken har ført den greske økonomien inn i tilbakegang, og undergravd menneskerettighetene i landet, særlig økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter.

    De har fått det de fortjener, sier noen «eksperter». Gjelden må slettes, sier andre. Ut av EU og innføring av drakmer er det beste. Nei, flere kriselån må til osv….
    Og mens økonomene diskuterer så lider tusenvis av grekere som lever under fattigdomsgrensen. Unge mennesker står uten arbeid og håpløsheten råder.

    En ting er sikkert; den greske tragedien fortsetter også etter avstemmingen.

  2. Grekerne skulle få rentefritak og betalingsutsettelse til landets økonomi begynner å vokse. EU har gjennom redningspakkene sendt Hellas ennå dypere inn i krisen, så det var en klok beslutning av flertallet å si nei til EU som presser elendigheten på landet. Dette er bare begynnelsen på den økonomiske katastrofen Vesten står foran.

Det er stengt for kommentarer.