Ny krigstromming på Balkan: Serbia setter sine militære styrker i alarmberedskap

Ny uro i ferd med å blusse opp mellom Serbia og Kosovo. Krigstrommer lyder igjen på Balkan. På ordre fra Serbias president, Aleksandar Vučić, ble de væpnede styrkene i Serbia satt i høy beredskap på grunn av situasjonen i Kosovo og Metohija. I følge opplysninger WarNews247 besitter er hurtigreaksjonsstyrkene satt i høy beredskap, nemlig 72nd Special Operations Brigade og 63rd Airborne Forces Brigade samt individuelle styrker fra Ground Army. De første videoene av bevegelsene til serbiske styrker på grensen til Kosovo er allerede sluppet.

Samtidig sirkulerer det urovekkende informasjon i serbiske medier om droner som har blitt oppdaget mens de spionere på serbiske hærbaser. Dette resulterte i at den serbiske presidenten ga ordre om å skyte ned alle fiendtlige droner så snart de kom inn i serbisk luftrom. Fra og med i går, mandag, ved midnatt, begynte regjeringens beslutning om obligatorisk utskifting av serbiske bilskilt å bli implementert i Kosovo. Tiltaket gjelder rundt 6000 kjøretøy som hovedsakelig befinner seg i Nord-Kosovo, hvor den serbiske befolkningen er i flertall. Problemet er ikke bare bøtene, men planen om å utvise serberne fra Mitrovica. Kosovoerne gjennomfører en ny pogromplan mot dem, i anledning et lovforslag, som tar sikte på å tvinge serbisk side til å anerkjenne den tidligere serbiske provinsen som en stat.

Serbias væpnede styrker er satt i høy beredskap på grunn av situasjonen i Kosovo og Metohija, sa den serbiske forsvarsministeren Milos Vucevic tirsdag. «Republikkens president, som øverstkommanderende, har beordret den serbiske hæren til å være på vakt, for å heve nivået av kampberedskap til det nivået som kan svare på enhver oppgave. Serbia er et seriøst land, det tar ansvar for alle mulige problemer», sa Vucevic i «Good Morning Serbia»-programmet til TV-stasjonen Happy BSC. «Når Serbia snakker om fred og stabilitet, betyr det ikke at vi er svake, at vi kan bli trakassert og ydmyket. Det folket trenger å vite er at den serbiske hæren er mange ganger sterkere enn den var, fortjener respekt og handler i henhold til statsledelsen,» kommenterte han et annet sted i sine kommentarer. Vucevic forklarte at situasjonen i Kosovo og Metohija var anspent og kosovoerne begynte å implementere beslutningen om å forby serbiske bilskilt. Forsvarsministeren bemerket at ingen ønsket å kjempe, men «hæren er klar til å utføre enhver oppgave», melder WarNews.