Økt spenning mellom Nord og Sør-Korea: Kim Jung-un med omfattende maktdemonstrasjon

Nord-Korea og regimet til Kim Jung-un rasler med sablene. Så langt i dag har Nord-Korea avfyrt 23 ballistiske missiler hvorav en slo ned på sør-koreansk territorium. I tillegg avfyrte Nord-Korea rundt 100 runder med tungt artilleri og Sør-Korea reagerer sterkt på det de oppfatter som en provokasjon fra Kim Jung-uns regime. Den nord-koreanske styrkedemonstrasjonen fikk alarmklokkene til å gå i Seoul som hevet den militære beredskapen til nest høyeste nivå.

Den nord-koreanske provokasjonen forble ikke ubesvart. Kort tid etter at omfanget av den nord-koreanske provokasjonen ble klart, sendte Sør-Korea flere jagerfly på vingene som avfyrte flere luft til bakkeraketter i sjøen utenfor Nord-Korea. «Vi har aldri tidligere sett at Nord-Korea har avfyrt et like stort antall raketter på bare en dag,» melder CNNs rapporter Will Ripley på Twitter.

Flere analytikere mener at den nord-koreanske lederen neppe har satt i gang dette uten en form for godkjennelse av Kina og Russland og det å utløse ny militær spenning på Koreahalvøya kan bli en distraksjon for å rette verdens oppmerksomhet bort fra krigen i Ukraina og den kommende kinesiske invasjonen av Taiwan. Dette kan også være et signal om at Kim Jung-un velger å gå videre med en planlagt kjernefysisk prøvesprengning på tross av advarsler fra USA og Vesten.