E24: Frykter varemangel i norske butikker

Frykter nok en tørkesommer i Sør-Europa: – Vil kunne føre til mangel i nordeuropeiske butikkhyller. Vannstanden er svært lav i flere land i Middelhavsområdet. Det kan få innvirkning på utvalget i norske butikker, skriver E24.no mandag. Det er mangel på vann som er årsaken til at vi kan risikerer varemangel i norske butikker til sommeren.

«Vanligvis øker vannstanden i løpet av vinteren. Men en historisk tørke i fjor sommer, underskudd på regn helt tilbake til august 2021, lavt snødekke i fjellene og høyere temperaturer, gjør at vannstanden er kritisk lav.» I Storbritannia er det nå restriksjoner på enkelte grønnsaker i noen butikkjeder. Rasjoneringen rammer blant annet tomater, agurk og paprika, skriver E24 videre. Bakgrunnen er blant annet perioder med dårlig vær i Sør-Europa og Nord-Afrika. Frankrike er heller ikke det eneste landet som sliter med lav vannstand. Også Italia og Spania er det bekymring rundt vannstanden. I sistnevnte dukket det nylig opp en spøkelsesby som følge av tørken. I Norge kommer 65 prosent av maten vi importerer fra det europeiske markedet, hovedsakelig fra EU, sier spesialrådgiver Arne Bardalen i Norsk institutt for bioøkonomi (NIBIO) til E24.

Les saken https://e24.no/energi-og-klima/i/2Bj06B/frykter-nok-en-toerkesommer-i-soer-europa-vil-kunne-foere-til-mangel-i-nordeuropeiske-butikkhyller