Nå er som kjent lønnsoppgjøret stort sett i havn og nå skal prisene på de viktige dagligvarer skrues opp betydelig. Kiwi-kjeden har annonsert at de avvikler sin «prislås», noe som betyr at de setter opp prisene på de 245 produktene de hadde låst fast. Men allerede i ukene etter påske så vi at kjedene skrudde opp prisene betraktelig -og nå skal de resterende produktene også justeres opp i pris. Og første juli kommer det et nytt prishopp. Da bruker de store produsentene og leverandørene og skru opp sine priser. Dette skjer i februar og juli. I vinter saboterte Kiwi februaroppgangen, men i ettertid har prisene blitt skrudd opp gradvis. I tillegg ser vi også at enkelte produkter har blitt krympet i størrelse og vekt, mens prisen forble den samme høye. 500 grams poser med kaffe er erstattet av 400 gram -til tilnærmet samme pris som en halvkilos-pose. Tiden er nå inne for å erstatte oksekjøtt og biff som mange likevel ikke har råd til å kjøpe, med insekter og larver.
Statsminister Jonas Gahr Støre brukte første mai på å signalisere at pensjonister og uføre vil få et historisk høyt tillegg i mai. Pensjonistforbundet har krevd 7 prosent og LO fikk etter fire dagers streik de lusne 5,2 prosentene de var tilbudt. I kommune oppgjøret fikk de vistnok 5,4 prosent. Trygdeoppgjøret skal bli historisk godt sa Støre og dette gjør jo at mange forventer at det blir langt bedre enn Kjell Magne Bondeviks «en tusenlapp ekstra pr mnd» slik det var da Bondevik-regjeringen på 1990 tallet gav pensjonister og uføre en tusenlapp ekstra pr mnd i tillegg til den vanlige økningen i pensjonen. Skal Støre overgå Bondevik-regjeringen og komme med et historisk pensjonstillegg, må årets økning ligge på mellom 1500 og 2000 kroner pr mnd for pensjonister og uføre. Uansett vil tilleggene allerede bli spist opp av de kommende prisøkninger etter første juli. Det er intet som tyder på at økningene i rente har hatt den ventede effekt på inflasjonen. I følge media skal rekordmange nordmenn ut og reise i ferien og med svekket kronekurs og økt global inflasjon,vil ferieturen bli betydelig dyrere. Dette ser ikke ut til å spille noen rolle for nordmenn som dermed signaliserer at de tåler flere rentehevninger og høy inflasjon. I kommentarfeltet på Helge Lurås nettsted reagerer leserne: Signaturen «Jeg» skriver: «Fortsatt krig, stadig høyere priser. Pinlig at nordmenn aksepterer dette, og aksepterer ensidige krigspolitikken mot Russland siden 2014, bestemt av USA.» Signaturen Grensevakt har forstått det: «De er smarte, og har utsatt prisgaloppen til saken ikke lenger er så varm i media. Nå skal forbrukerne flås enda en gang, og etterpå kommer prisøkningene fra jordbruksoppgjøret. Midtsommer har årets lønnstillegg blitt brukt opp.
Noen sa en gang: » Nå er det så dyrt å leve, at det kanskje ikke lønner seg».
Hadde vi hatt et folk med ryggrad og vilje, så skulle ethvert torg i by og land vært proppfulle av demonstranter mot kostnadsmarerittet – hver dag, inntil storting og regjering gikk ned på kne.» «Norsk prisvekst er langt over Norges Banks inflasjonsmål. Kjerneinflasjonen i mars var 6,2 prosent, mens Norges Banks inflasjonsmål er to prosent. Den sterke prisveksten skyldes i stor grad importert inflasjon(fra USA). Det internasjonale forvaltermiljøet har mistet tillit til den norske kronen.» skriver Wilhelm Tell. Er ikke naiv skriver: «Naturligvis er prisgarantien slutt nå. For nå er det for sent til at en kraftig prisstigning kan påvirke lønnsforhandlingene..» Tjo Hei som har postet dette bildet på Inyheter skriver: «Det blir nok prislås på insekter nå..I»nflasjonen i Europa snur forsiktig opp igjen. Prisveksten i Europa er fortsatt langt over målet og taler for nytt rentehopp på torsdagens rentemøte i den euopeiske sentralbanken. Og da vil Norges bank sannsynligvis følge etter. Stram beltet. Dette vil bli dyrt…
Jeg leste nylig at en bedrift på Voss skal produsere 10 tonn med larver i uken til menneskeføde. Disse insektene er lette i vekt – så det blir nok stort volum. En butikk-kjede i Norge har solgt brød med larver / insekter iblandet i flere år. Heldigvis – jeg er ikke kunde der !
Det blir nok ikke lenge til skorpioner og andre kryp blir innblandet i mjølet – kyrne produserer for mye tarmgass og må avlives ( se til Nederland ).
Nei , her gjør vi som de gamle strilene gjorde for 100 år siden : Spiser poteter og sild med småsei ( pale ) til dessert.
Legg merke til premisset her. Jeg spør ikke om myndighetene lyver, for det er så soleklart at de gjør det.
Men lønnsveksten lander altså på ca 5,2%. Vi lekker med andre ord kjøpekraft som en sil. Og alt dette er myndighetenes verk. Prisøkningene er ikke en «naturlov» som vi ikke kunne unnslippe. Alt er som følge av politiske bevegelser, både innenriks og utenriks.
Så hvilken interesse har myndighetene av å underestimere prisøkningene? Jeg vil våge meg på to teorier.
1) Prisøkningene er så høye at ingen arbeidsgiver har råd til å følge tritt, aller minst de private, som allerede lider tungt under Støres skattejakt på det private næringslivet. Og staten har selvfølgelig liten interesse av den enorme utgiftsøkningen en slik lønnsøkning ville utløse, selv om den har råd. Statens penger skal ikke lenger gå tilbake til folket. De skal brukes på klimatiltak og på utland.
2) Bærekraftmålene. Agenda 2030. Barnet med så mange navn. Mange mistenker at klimakrisen kun er et påskudd for å omfordele midler fra velstående lands middelklasser, til eliten og til u-land. For at det skal kunne skje så må middelklassen miste kjøpekraft (og produsere mer). Derfor løfter ikke Støre en finger for å kutte i skatter og avgifter. Derfor gjør ikke sentralbanken noe med den svekkede norske kronen.
https://inyheter.no/2023/04/28/hvorfor-lyver-myndighetene-om-prisveksten/
. Jeg synes det er litt rart og inkonsekvent: vi vil ikke ha larver fra kontrollert oppdrett, men spiser gjerne snegler, reker og krabbe?
Altså skapninger som lever av avfall, åte, alger etc som vi ikke har kontroll på hvor kommer fra eller inneholder.
(Ps! Jeg spiser ikke larver, men liker reker og krabbe.)