President Zelensky truer med å slå ut de russiske styrkene i Transnistria.

Krigen i Ukraina kan komme til å spre seg til Moldova og den pro-russiske enklaven Transnistria. Det går nå rykter om at Zelensky-regimet  er klar til å gjenopprette moldovsk suverenitet over områdene som er kontrollert av et pro-russisk styre. Russland har stående omlag 1500 soldater i Transnistria. På 1990 tallet ble det utkjempet kamper i området som endte i en våpenhvileavtale underskrevet av daværende president Boris Jeltsin og Moldovas president Mircea Snegur. Denne våpenhvilen har blitt respektert av partene siden da.

Men den ukrainske presidenten håper på en utvidelse av krigen og det antydes nå at Ukraina er rede til å gjenopprette Moldovas territorielle integritet gjennom å slå ut de 1500 russiske soldatene som beskytter og opprettholder den gamle avtalen. Dette dersom Moldova skulle be om det. President Zelensky`s råd til russere i Transnistria er å forlate området snarest mulig.

2 tanker om “President Zelensky truer med å slå ut de russiske styrkene i Transnistria.

  1. Det gir jo mening i den forstand at det er et enormt gigantisk våpenlager i Transnistria med riktignok svært gamle våpen, men vil alikevel antagelig være til nytte for Ukraina.

    Riktignok er det så mye krutt der at om det ved et uhell skulle eksplodere ville tilsvare 10 Hiroshima-bomber eller no sånn.

    Det vil jo også være å gjøre nabolandet en tjeneste og fjerne en flanke fra trusselkartet.

    Når det er sagt så har vel ikke Russland angrepet noe særlig fra Transnistria, men de har forsøkt å skape en korridor dit.

    Russerme her jo også slitt med å få nye soldater inn i Transnistria, så de 1500 som er der, vanligvis på rotasjon og benytter fly fra Moldova eller Ukraina for å komme seg dit har nå blitt sittende fast der siden de ikke kan erstattes. (Men er sannsynligvis svært demotiverte av å sitte fast i et fremmed land

    De russiske soldatene utgjør jo heller ingen større trussel siden de er så få og har mer vært der slik at et angrep på Transnistria er et angrep på Russland.

    Dette vil jo i dag åpenbart ikke være noen trussel for Ukraina. Transnistria har derimot en betydelige suveren hær (i antall ihvertfall. 5500 aktive soldater og 20.000 i reservestyrke) som man kanskje vil være mindre villige til å gå i konflikt med, når man simpelthen kan la være. De trenger jo ikke flere å være i åpen væpna konflikt med.

    Antagelig ekstremt dårlig utstyrt og trent.

    Transnistria er på mange måter et ganske kokko «land» som fortsatt anser seg å være en kommunistisk/sosialistisk Soviet-republikk og fortsatt har hammer og sigd i flagget, skjoldvåpen o.l.

    I motsetning til Moldovere flest er de russisktalende (moldovsk/rumensk er et latinsk språk, ikke et slavisk/russisk språk) og bruker i motsetning til Moldova kyrillisk skrift, ikke latinsk slik Moldova gjør.

  2. Ja, Putin har satt i gang en katastrofe.

    Putin kommer nok også å annektere Belarus i sin plan om et «Gross-Russland» for «Volksrussen». Oligarktsaren i Kreml lever i fortiden og ofrer sitt folk (og alle andre) for en nasjonalistisk fantasi.

    Ser at vasallstatene i Kaukasus hittil har støttet Putin men at disse nå begynner å vakle. Terrorkriger og likvidasjoner viser at ingen er trygge for kleptokratens kyniske sadisme.

Det er stengt for kommentarer.