FN sjef Antonio Guterres: «Verden står på randen av katastofe» -krig truer i Midtøsten

António Guterres (2016-11-24) 01Verden er på randen av en katastrofe, sa FNs generalsekretær Antonio Guterres fredag, og pekte på risikoen for en potensiell ødeleggende konflikt mellom Israel og Hizbollah. Sjia-militsens leder, Hassan Nasrallah, advarte onsdag om at Hizbollah er forberedt på en fullskala konflikt med Vest-Jerusalem og kan invadere den jødiske statens nordlige territorier i tilfelle ytterligere eskalering. Uttalelsen kom etter at en av gruppens øverste befal, Hajj Sami Taleb Abdullah, ble drept i et israelsk angrep på Sør-Libanon forrige uke.

Situasjonen på grensen mellom Libanon og Israel er i ferd med å spinne helt ut av kontroll og frykten for en storskala krig i området er økende. Israel har daglig vært utsatt for angrep fra Hizbollah millitsen i etterkant av Hamas terrorangrep den 7 oktober 2023. «Et overrasket grep – en feilberegning – kan utløse en katastrofe som går langt utover grensen, og ærlig talt, hinsides fantasi,» sa FNs generalsekretær til journalister på en pressekonferanse, og la til at «verden har ikke råd til at Libanon blir et nytt Gaza. ” Han ba begge sider om å «forplikte seg snarest» til fred, men generalsekretæren mener at Israel som tross alt er en demokratisk stat har det største ansvaret for å hindre opptrapping av konflikten med Hizbollah.

Ehud Olmert var statsminister i Israel under den feilslåtte krigen i 2006 og etter at han i skam måtte gå av, endte eksstatsministeren i fengsel.

«Verden må si høyt og tydelig at partene umiddelbart må deeskalere og det er viktig,» sa Guterres. «Det er ingen militær løsning,» sa han, og la til at mange mennesker allerede hadde mistet livet eller blitt fordrevet fra hjemmene sine både i Libanon og Israel. FNs fredsbevarende styrker på bakken «arbeider allerede for å redusere spenningen og bidra til å forhindre feilberegninger, i et ekstremt utfordrende miljø», la Guterres til, uten å gi noen spesifikke detaljer. Rakettutveksling mellom Israel og Hizbollah har drevet mer enn 53 000 israelere og nesten 100 000 libanesere fra hjemmene sine de siste ni månedene. Tidligere denne uken advarte den jødiske statens utenriksminister Israel Katz at Vest-Jerusalem var «veldig nær» en avgjørelse som ville «endre spillereglene» mot sjia-militsen. Israel føler seg mer og mer presset av Hizbollah og den israelske regjeringen vet at før eller siden vil de måtte bekjempe Hizbollah. Helt siden forrige Libanonkrig i 2006 hvor Israel lykkes med å redusere Hizbollah noe, har terrormillitsen bygget seg stor og sterk og krig nå vil bli mer blodig enn krigen for 18 år siden.

 

2 tanker om “FN sjef Antonio Guterres: «Verden står på randen av katastofe» -krig truer i Midtøsten

  1. Ja, alt handlar om nasjonen Israel.
    Me veit alle korleis denne striden endar.
    Den får ein lykkeleg slutt der Israel får dei områda som er beskrive i Esekiel til odel og eige.Nabostatane skal ikkje lenger føra krig mot Israel. Israel skal for alltid få leva i fred.
    Jakob som fekk namnet Israel vil før seieren er vunnen gjennomgå «Jakobs trengsel». Det vert Israels trengsel. I klagesongane vert denne tida beskrive. Alt håp ser ut til å vera ute. Grunnen er enkel. Alle elskarane til Israel har svikta henne.
    Fyrsteelskaren USA som i dag hjelper Israel med pengar og våpen vil og svikta.
    Denne stygge personen som er Israels beste ven vil og svikta. Han vert kalla svikaren eller bedragaren.
    Sjølv trur eg det vert Donald Trump.
    Salme 55 beskriv han.

    1
    2
  2. Jeg leser i kveld at en amerikansk hangarskipsgruppe er på vei fra Rødehavet og inn i Middelhavet . Jeg tolker dette dithen at disse krigsskipene nå kommer i posisjon for å kunne hjelpe Israel i kampene mot Hizbollah .

Det er stengt for kommentarer.