Nye russiske luftangrep mot Kiev og andre byer i Ukraina-Ukrainas utenriksminister sparket

Russland har igjen gjennomført en omfattende luftangrep mot hovedstaden Kiev og byen Lviv i Ukraina. Angrepene kommer bare én dag etter at Russland traff et militærinstitutt i Poltava, en by sentralt i Ukraina, med to ballistiske missiler. Dette angrepet er det dødeligste i krigen så langt i år, med minst 51 drepte og flere hundre skadde. Russland har nå tatt av seg silkehanskene å angriper nå nådeløst alt av infrastruktur som kan brukes til militære formål

Onsdag meldte øyenvitner til Reuters om flere eksplosjoner i utkanten av både Kyiv og Lviv, som trolig stammer fra luftforsvarssystemer i aksjon. Ukrainas militære opplyser at deres forsvarsenheter jobber med å avverge de russiske angrepene men flere mål skal være ødelagt. Så langt meldes det at tjue personer er skadd og sju drept i de russiske angrepene. Polen har reagert på den økte russiske aktiviteten ved å aktivere jagerfly onsdag, for tredje gang på åtte dager, for å sikre polsk luftrom.

– Dette er nok en svært hektisk natt for hele luftforsvarssystemet i Polen på grunn av den observerte aktiviteten til den russiske føderasjonens langtrekkende luftfart som utfører angrep, uttalte det polske kommandosenteret på X. Russland har de siste ti dagene intensivert sine angrep på Ukraina med hundrevis av missiler og droner. Noen russiske militærbloggere hevder at dette er Moskvas respons på Kievs nylige angrep på russisk territorium. De russiske angrepene kommer samtidig som det pågår en omrokkering i Zelensky regimet. Regimets utenriksminister Dmytro Kuleba går av og i går ble det meldt at fire andre fikk sparken av regimet. Nemlig justisministeren, miljøministeren, visestatsministeren og leder for våpenproduksjonen.

Det bemerkes at gårsdagens russiske missilangrep med Iskander-M i Poltava forårsaket de største tapene for ukrainere og NATO-medlemmer i de 2,5 årene av krigen i Ukraina. Lufttreningssenteret, hvor dusinvis av instruktører fra NATO-land befant seg, ble rett og slett blåst ut for det meste. Bygningen huset soldater og leiesoldater mens de trente på nye systemer som ASC 890 AWACS (svensk versjon av ERIEYE) som forventes å bli levert til det ukrainske flyvåpenet. Rapporter snakker nå om over 600 døde og sårede, og mange er trenere fra NATO-land som amerikanere og svensker. Det økende antallet russiske angrep gjør at Ukraina nå øker presset på Washington om å få tillatelse og langtrekkende våpen slik at de kan angripe dypt inne i Russland. Det Hvite Hus sier at de ennå vurderer saken. Det vi nå ser er en kraftig eskalering av konflikten og russerne fortsetter å spise seg stadig dypere inn i Donbass. Det er bare et tidsspørsmål før den strategisk viktige byen og militære knutepunktet  Pokrovsk faller til russerne og i prinsippet vil da Ukraina være ute av stand til å forsvare Donbass.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *