Fra Steigan; Atomkrigen: Faren som norske medier ignorerer

Ukraina-krigen har brakt oss så nær en atomkrig som vi noen gang har vært. Lekkede dokumenter viser at Russland har pekt ut konkrete mål i Norge der de kan angripe med atomvåpen. Hvorfor leser vi dette i utenlandske medier, men ikke i norske?

Artikkelen er skrevet av Terje Alnes og publisert på Steigan

Ukrainakrigen er årsaken til at vitenskapsfolkene i The Bulletin of the Atomic Scientists har satt Dommedagsklokken til 90 sekunder på midnatt. Vurderingen er at faren krigen representerer er det nærmeste vi noen gang har vært en atomkrig. «En varig slutt på Russlands krig i Ukraina virker fjern, og det er fortsatt en alvorlig mulighet for at Russland vil bruke atomvåpen i konflikten», sa pressemeldingen fra kjernefysikerne i januar i år.

Norske medier har ignorert denne advarselen. Prøver noen å ta opp faren for en atomkrig, blir vedkommende tiet i hjel eller latterliggjort. De blinde propagandistene for ubegrensede våpenleveranser til Ukraina har sagt at Putin bløffer, og at de som advarer mot atomfaren er ofre for russisk propaganda.

Nye opplysninger viser at de tar feil, påstandene deres er nå fullstendig diskreditert.

Biden gamblet med et kjernefysisk «armageddon»
I Bob Woodwards nye bok «War» fremkommer det sjokkerende opplysninger. Amerikansk etterretning anslo i september 2022 at det var 50% sjanse for at Russland ville bruke taktiske atomvåpen i Ukraina. Etterretningsinformasjonen viste til «svært sensitive, troverdige samtaler i Kreml» om at president Vladimir Putin seriøst vurderte å bruke atomvåpen for å unngå store tap på slagmarken. Dette var på et tidspunkt da 30.000 russiske soldater var omringet i Kherson.

Før dette hadde Biden-administrasjonen vurdert sjansen for at Russland skulle bruke atomvåpen til 5-10%. Omtrent samtidig sa president Biden offentlig at risikoen for et kjernefysisk «armageddon» var høyere enn den hadde vært noen gang siden Cubakrisen. Til tross for den enorme risikoen for atomkrig, endret ikke Biden kurs!

USA, med NATO på slep, var altså villige til å gamble med et kjernefysisk «armageddon», der oddsene var så høye som 50%!

Siden har krigen bare eskalert. Heller enn å få slutt på krigen gjennom fremforhandlede avtaler, velger våre ledere å legge alt i potten for en militær seier. De er døve og blinde for motargumenter.

I Woodwards bok står det at Biden også sendte en melding til Putin om at det ville få «katastrofale konsekvenser» hvis en atombombe ble brukt. Russland skal ha mer enn 5.500 atomstridshoder i sitt arsenal, mens USA har drøyt 5.000. De to landene kontrollerer rundt 90% av alle atomvåpen i verden. Likevel valgt Biden altså å gamble med våre liv, og i ytterste konsekvens med hele menneskehets eksistens.

At vi er i live i dag er ikke takket være vestlige ledere som Biden eller Stoltenberg, men på tross av slike.

Forstår vi hvor alvorlig denne krigen er?
Det var Ola Tunander som stilte dette spørsmålet i Klassekampen allerede 31. mai 2022. Han påpekte at helt siden 2008 har Russland sagt at ukrainsk NATO-medlemskap er en rød strek, som ikke kan krysses. Årsaken er at russerne ikke kan forsvare seg mot amerikanske våpensystemer plassert så nært Moskva. Tunander viser til Putins uttalelse om at USAs nærvær i Ukraina er en trussel mot «vår stats eksistens».

Når en trussel mot Russland beskrives som «eksistensiell» er det utenkelig at russerne gir etter. Da er Russland beredt til å ofre så mange soldater og så mye militært materiell som er nødvendig. Men hva som er viktigere: En eksistensiell trussel åpner spesifikt for å bruk av atomvåpen, ifølge russisk militærdoktrine. Russland kan ikke tape denne krigen.

Stoltenbergs og NATOs løgn om at «våpen er veien til fred», i betydning av en militær seier over Russland på slagmarken, er derfor en strategi, som om den skulle lykkes, vil føre til at Russland forsvarer seg med atomvåpen. Dette vet USA, dette vet NATO, allikevel er de villige til å gamble på at Russland bløffer. Vi andre bør prise oss lykkelige for at vettet sannsynligvis er mer intakt i Moskva enn i Washington.

Ola Tunander har forsket på sikkerhetspolitikk i over 40 år og hans bøker har vært pensum på universiteter i både USA og Europa. Til tross for dette er Tunander en stemme som norske medier og politikere velger å ignorere. Isteden er det NATO-offiserer og NATO-lojale forskere som får breie seg i mediene. Vi må se på dette som en form for sensur, der motforestillinger til NATOs strategi bevisst stenges ute.

Russlands nye atomdoktrine
Etter at Tunander kom med sin advarsel for to og et halvt år siden har Russland endret sin atomdoktrine. Dette kommer som et direkte svar på truslene om eskaleringfra Vestens side. Russlands opprinnelige doktrine tillot bare bruk av atomvåpen hvis Russland sto overfor et atomangrep eller et konvensjonelt angrep, som truer Den russiske føderasjonens eksistens.

Når USA, Storbritannia og andre NATO-land nå diskuterer å støtte langtrekkende missilangrep inne i Russland, sier Putin at det vil bety at NATO er i krig med Russland. Den nye doktrinen vil betrakte et angrep på Russland fra en ikke-kjernevåpenstat som støttes av en kjernevåpenmakt, som et felles angrep, og den tillater bruk av kjernevåpen som svar på et konvensjonelt angrep som utgjør en «kritisk trussel mot russisk suverenitet».

For å gjenta Tunander: Forstår vi hvor alvorlig denne krigen er?

Mediene våre er så godt som tause om at konkrete steder i Norge allerede er utpekt som mål for russiske atomvåpen, om Vesten bestemmer seg for å støtte langtrekkende missilangrep inne i Russland.

Konkrete mål i Norge
Blant de mulige målene som Financial Times har offentliggjort, basert på informasjon fra vestlige etterretningstjenester, er den franske vestkysten, militære installasjoner i Norge, Tyskland og Estland, samt den britiske havnebyen Barrow-in-Furness, hvor det bygges atomubåter. Avisen skriver:

«Den russiske Østersjøflåtens mål befinner seg i stor grad i Norge og Tyskland – inkludert marinebasen i Bergen, samt radaranlegg og spesialstyrkefasiliteter».

Artikkelen i Financial Times avslører at Russland har en mye lavere terskel for å bruke taktiske atomvåpen enn det som noen gang er blitt innrømmet offentlig. Planer er utarbeidet for overveldende angrep i en tidlig fase av en potensiell krig mot NATO.

I august skrev Forsvarets Forum en kort sak om avsløringene i Financial Times og nevner Rena, der de norske spesialstyrkene i Telemark bataljon har tilholdssted, flybasen på Rygge, der det norske Luftforsvarets ledelse befinner seg, og marinebasen Haakonsvern, som mål for russiske atomangrep.

Til tross for disse avsløringene er lokale medier som Bergen Tidende og Bergensavisen tause om at Haakonsvern står i fare for å bli utslettet i et atomangrep, om Ukraina-krigen eskalerer ved bruk av langdistanse missiler mot mål dypt inne i Russland. At bergensere og striler holdes uvitende om den store faren synes nærmest å være en dyd av nødvendighet for å sikre oppslutning om den tiltagende krigseskaleringen, og Norges økende involvering, i Ukraina.

I praksis er de store mediene enten underlagt militær sensur, eller de har valgt å sensurere seg selv i lojalitet med Forsvaret, NATO og de mest uansvarlige politiske lederne Vesten noensinne har fostret.
——
(OBS! 16. november arrangerer Antikrigs-Initiativet en dagskonferanse på Litteraturhuset i Bergen: Kampen mot atomkrig – hvor står vi?, med Jeffrey Sachs, Ola Tunander, Dieter Røhrich, Bitte Vatvedt og Sigurd Allern. Billetter kr. 100,-).

Kilder:
“US scrambled to urge Putin not to use nuclear weapons in Ukraine, Woodward book says”, apnews.com 08.10.24, “US Thought Risk of Russia Using a Nuclear Weapon Was at 50% in 2022, New Woodward Book Says”, antiwar.com 09.10.24, “Kremlin Says Russia’s Nuclear Doctrine Changes Are a Message to the West”, antiwar.com 26.09.24, “Putin sends message to West with nuclear doctrine statements — Kremlin”, tass.com 26.09.24, “Updating Russia’s nuclear doctrine does not require changes to legislation — senator”, tass.com 26.09.24, “Russian navy trained to target sites inside Europe with nuclear-capable missiles”, ft.com 12.08.24, «Rena, Rygge og Haakonsvern blant mål i graderte russiske dokumenter», forsvaretsforum.no 15.08.24

Denne artikkelen ble publisert av Spartakus.

Én tanke om “Fra Steigan; Atomkrigen: Faren som norske medier ignorerer

  1. Dette er gammelt nytt . USA har nå opprettet 12 baser i Norge – fra før hadde de fire . Der er det amerikansk lov som gjelder . Alle disse basene er selvsagte bombemål for russerne .
    I startfasen av en krig vil russerne bombe kasernene til Brigaden i Nord-Norge ( kring 4000 soldater ) samt kasernene til Telemark bataljon i Østerdalen ( kring 500 soldater ). Da består hæren kun av HMK Garden i Oslo .
    De viktigste US-basene og bombemålene er : Rygge flystasjon , Haakonsvern Orlogstasjon i Bergen , Ørland flystasjon , Evenes flystasjon samt Bardufoss flystasjon . Først av alt vil russerne slå ut Globus-radarene i Vardø .
    Vi står da igjen med Heimevernet med sine 40.000 soldater spredt over hele landet . Men disse soldatene har bare lette håndvåpen å møte fienden med . Videre har Sjøforsvaret noen krigsskip som kan delta i kamp – om de ikke ligger til kai for reparasjon eller mannskapsmangel . I 2023 sluttet kring 700 befal i det norske forsvar – det satte sine spor ! Det tar 12 år med militær utdanning for å få en god kompanisjef !

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *