«I am not happy with the Russian strikes on KYIV. Not necessary, and very bad timing. Vladimir, STOP! 5000 soldiers a week are dying. Lets get the Peace Deal DONE!,»skrev USAs president for kort tid tid siden på sin sosiale plattform Truth Social. Den amerikanske presidenten rettet i går skarp kritikk mot Zelensky som nekter å bøye seg for Trumps fredsforslag og i dag er det Russland og Vladimir Putin som kritiseres. Russland har økt det militære presset på Ukraina etter at det ble klart at Kiev og president Zelensky effektivt klarte å skyte ned fredsforslaget som mange mener innebar kapitulasjon for Putins krav.
En rekke europeiske ledere, deriblant Espen Barth Eide har i dag fordømt det russiske angrepet mot flere ukrainske byer, inkludert Kiev. «Norway strongly condemns Russia’s missile and drone attacks last night, targeting civilians in Kyiv and other areas in Ukraine. Targeting civilians like this constitutes a serious violation of IHL. These attacks demonstrate that Russia, not Ukraine, is the obstacle to peace,» skriver Espen Barth Eide på X. Norge og EU har lagt seg på en helt annen og russisk-kritisk linje enn det den amerikanske administrasjonen står for. Mens Trump administrasjonen ønsker en diplomatisk løsning på konflikten som innebærer tette samtaler med Moskva, er det primært det militære spor Norge og EU ønsker å følge. Ukraina må gjøres så sterkt militært at de er i stand til å slå russerne tilbake og slik tvinge Russland til fred med styrke. Rundt åtti personer ble skadd og ni drept i de siste russiske missil og droneangrepene mot Ukraina.
Så på Dagsrevyen. Antikrist skamroste Støre og Stoltenberg. Ble helt kvalm.
Vi ser den dyriske naturen i Trump. Han truer, skjeller ut, lokker, skremmer og nå godsnakker med Hamas aktivisten Jonas Gahr Støre og krigsforbryteren Jens Stoltenberg.
Mr 666 gjør det han kan for å få makt over eliten.
Det vi så fra Trump på dagsrevyen var overfladiske høflighetsfraser. Trump kan umulig ha fått med seg hva norske politikere har sagt om Trump i flere år. Men Trump viste seg som en slags statsmann som kan håndtere kotymet som forbindes med slike møter.
Men kanhende dette vil gi en ytterligere boost til AP foran sommerens og høstens valgkamp.
Antikrist? kun spekulasjoner!
Les denne analysen av krigen i Ukraina av to meningsmotstandere.
Lurås: – Ukraina blir en glemt krig
Publisert 24. april 2025 | 11:30
Donald Trump intensiverer presset på Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Helge Lurås mener det er en skjebnetime for Ukraina og Europa.
– Jeg tror Russland er klare. Mange har sagt at Russland ville ta hele landet. Men jeg tror vi nå har en avtale med Russland. Nå gjenstår det å få en avtale med Zelenskyj, sa Trump til pressen i Det hvite hus på onsdag.
Tidligere på dagen postet han en kraftig reprimande til Zelenskyj på Truth Social.
– Situasjonen for Ukraina er alvorlig — han kan velge fred, eller han kan kjempe i tre år til og ende opp med å miste hele landet, skrev Trump etter at Zelenskyj hadde uttalt at det var uaktuelt å anerkjenne Krim som russiske.
Den anspente situasjonen rundt forhandlingene er utgangspunktet for en podkast spilt inn torsdag mellom Ole Asbjørn Ness og Helge Lurås.
Her følger et utdrag. Podkasten blir publisert i sin helhet senere idag.
Samtalen bar preg av dyp uenighet, men også en felles forståelse av at krigen har nådd et avgjørende punkt.
– USA er ikke en nøytral part
Helge Lurås åpnet med en bred geostrategisk analyse:
– USA har aldri vært en nøytral forhandlingspart i Ukraina-krigen. Dette har vært en stedfortrederkrig hvor ukrainerne har stilt bakkemannskaper, mens Vesten – med USA i spissen – har levert våpen, ammunisjon og politisk backing.
Han mener Trumps signaler om forhandling med Russland er uttrykk for en erkjennelse:
– Det Trump legger på bordet, er i praksis en innrømmelse av at man ikke ønsker å fortsette krigen. Det er en slags kapitulering, hvor man er villig til å akseptere russiske krav, selv uten støtte fra ukrainerne eller europeerne.
Lurås hevder videre at de amerikanske forslagene langt på vei er i tråd med det Russland ønsker:
– Putin er villig til å forhandle hvis han får det han krever. Får han det ikke, vil han bare fortsette krigen.
– Trump viser desperasjon
Ole Asbjørn Ness er sterkt kritisk til både Trump og Lurås» analyse:
– Trump oppfører seg som en dårlig forhandler. Et av hans egne prinsipper fra The Art of the Deal er jo å aldri vise desperasjon. Nå virker det som han bare vil ha en avtale for enhver pris. Det er en ekstremt dårlig strategi mot Putin.
Ness understreker at krigen er eksistensiell for Ukraina, ikke Russland:
– Dette er ikke en eksistensiell krig for Russland som stat, men for Putins regime. Ukraina kjemper for sin overlevelse, og det er de klare på. Europa kan ikke bare kaste kortene hvis USA trekker seg ut.
Han advarer mot å undervurdere Europa:
– Vi vil fortsatt ha Russland som nabo. Derfor må vi ruste opp, og det er bedre å ta konflikten nå enn å smøre Russland inn med en seier.
– Ukraina må kanskje svelge noen kameler
Lurås sammenligner situasjonen med Finland under andre verdenskrig:
– Finland måtte akseptere svært ydmykende betingelser for å overleve. De måtte gi fra seg all suverenitet i utenrikspolitikken. Det er paralleller til Ukraina her.
Han mener at Ukraina har lite å vinne på å forlenge krigen:
– For hver runde Ukraina fortsetter å slåss, kommer de dårligere ut. Det de kan godta i dag, er dårligere enn det de kunne godta i 2022 – og bedre enn det de vil måtte godta om tre år.
Ifølge Lurås er det sannsynlig at USA vil avslutte sin støtte:
– Trump gir signaler om at dersom Ukraina og Europa ikke går med på betingelsene, vil USA trekke seg ut. Da står ukrainerne og europeerne alene mot Russland.
– Europa vil ikke akseptere russisk seier
Ness avviser Lurås’ realpolitiske determinisme:
– Jeg kjøper ikke denne ideen om at det er uunngåelig at Ukraina taper. Det er fortsatt mulig for Europa å ruste opp og støtte Ukraina, selv uten USA.
Han peker på at Russland selv ikke beskrev krigen som eksistensiell i begynnelsen:
– De kalte det en «spesiell militæroperasjon», og mobiliserte ikke engang. Det er først i ettertid de har forsøkt å gi krigen en eksistensiell ramme.
Samtidig er han kritisk til Trumps mangel på strategi:
– Dette skulle være krigen han skulle løse på én dag. Det er en utrolig naiv holdning. Trump og rådgiverne hans opptrer som amatører.
– Ukraina blir en glemt krig
Lurås hevder at oppmerksomheten i Vesten snart vil vende seg bort fra Ukraina:
– Aksjemarkedene skjelver. Økonomisk nedtur truer. Og da vil Ukraina bli en glemt krig. Oppmerksomheten vil være et annet sted.
Han peker på at Europas militærindustrielle kapasitet er langt unna å kunne erstatte USAs støtte:
– Det tar ti år å bygge opp noe tilsvarende det USA kan bidra med. Og det finnes ikke samme politiske vilje i Europa til å sende egne soldater.
Videre antyder han at sanksjonene kan falle:
– Hvis USA lemper på sanksjonene, står Europa alene. Og da blir presset på Russland enda mindre. For Russland er dette en strategisk seier.
– Europa vil reise seg
Ness er uenig:
– Jeg tror ikke Paris, Berlin, London eller Warszawa kommer til å leve med en russisk seier. De vil mobilisere. Og Ukraina vil fortsette å slåss.
Mot slutten oppsummerer Ness:
– Hvis du får rett, så kaster USA kortene, og Ukraina taper. Hvis jeg får rett, så vil Europa reise seg og støtte Ukraina i en langvarig krig.
Lurås svarer tørt:
– Vi får spille dette ut i månedene som kommer, og se hvem som får rett.
Samtalen avsluttes med et veddemål:
– Jeg setter en god flaske georgisk rødvin på at jeg får rett, sier Ness.
– Du skal få en hel kartong hvis du får rett, svarer Lurås.
Hvem tror du får mest rett?
Ole Asbjørn Ness
Helge Lurås
De tar begge feil
https://inyheter.no/24/04/2025/luras-ukraina-blir-en-glemt-krig/