Advarer kristne mot internett-svindel som involverer Kigwana Joel alias Peter Kigwana eller Joan Mukwano

Samler inn midler til ikkeeksisterende barnehjem og kristen virksomhet i Uganda som ødelegger for dem som driver seriøst

peter-kigwanaFlere personer har via Facebook og Google+ blitt kontakten av en personlighet som kaller seg Kigwana Joel og som sier seg å representere et barnehjem i Uganda som skal hete «Agape Children’s Home. I tillegg hevder også denne Kigwana at han er representant for «Save Street Kids Ministry» som skal være en divisjon av  Faith Christian Centre. Kigwana Joel er egentlig en 24 åring som opererer med flere identiteter. Blant de identiteter skikkelsen har operert er Joan Mukwano og Peter Kigwana. Kigwana ble i juni 2011 pågrepet av lokalt politi da han var i ferd med å ta ut byttet av svindelen. Han ble stilt for en lokal domstol og siktet for tre straffbare forhold som gikk på svindel og forble fengslet i Kirinya fengselet. Nå er Kigwana på frifot og i gang igjen med svindelen.

video-fjernetNå i 2014 er den notoriske svindleren igjen aktiv. En som fikk oppleve dette var den aktiv You Tube brukeren Clothed By Grace som hadde fått en henvendelse fra Kigwana Joel som ba om penger til et ikkeeksisterende barnehjem som skulle hete «Agape Children’s Home» og «Save Street Kids Ministry» som angivelig er en gren av Faith Christian Centre. Den relativt populære You Tube profilen som skal være en aktiv adventist publiserte på sin egen You Tube kanal en video hvor seerne ble oppfordret til å hjelpe de stakkars sultne foreldreløse barna i Uganda. Man skulle sende pengene direkte til denne  Kigwana Joel via WESTERN UNION. Pengene ville bli hentet av Kingwana selv via Western Union i Jinja Uganda. Det var You Tube brukeren selv som oppdaget at det hele var en svindel og han har siden fjernet videoen og beklaget at han oppfordret folk til å gi uten å sjekke. Imidlertid finnes det fremdeles intetanende You Tube profiler som har liggende videoer ute hvor man oppfordres til å sende penger til det ikkeeksisterende barnehjemmet. Imidlertid ble Kigwana Joel alias Peter Kigwana omtalt i All Africa allerede sommeren 2011 da han ble pågrepet i det han hentet ut byttet av svindel i 2011.

Har flere ben å stå på

Det er en stor tragedie at manipulerende svindlere bruker barnehjem og de foreldreløses situasjon til å forsøke å svindle til seg penger fra kristne. Det er flere grunner til å være skeptisk til henvendelser med bønn om penger som gjøres via Facebook eller Google+. Kigwana Joel som ble pågrepet i 2011 anvendte nylig denne Facebooksiden som kontaktside. Siden er nå stengt, og Kigwana Joel som under arrestasjonen i 2011 også hadde et falskt identitetskort tilhørende en person ved navn Joan Mukwano opererer også svindel-facebookunder navnet Peter Kigwana som også har denne Facebooksiden. Denne Facebooksiden har vært uten aktivitet i mer enn ett år nå ble opprettet i 2011 og inneholder en rekke bilder av afrikanske barn. Facebooksiden gir ingen informasjon om hvem som drifter det hele og består utelukkende av bilder og tekst hvor det oppfordres til å gi penger via  WESTERN UNION og man skal sende pengene til  Kigwana Joel som Peter Kigwana forteller er et kallenavn. Agape Children’s Home er riktignok navnet til et ekte barnehjem, men dette driver sin virksomhet i India og ikke i Uganda, slik svindelforsøket hevder. Kigwana Joel alias Peter Kigwana opererer også med en virksomhet som kalles «Save Street Kids Ministry.» som er en ikkeeksisterende virksomhet som ikke må forveksles med en reell organisasjon som bærer navnet «Uganda Street Kids Ministry» som opererer med med en seriøs nettside og troverdig kontaktinformasjon.

Seriøse organisasjoner

Selv om det finnes enkelte personer som anvender Afrika’s fattige og foreldreløse barn i svindeløyemed finnes det også mange flotte organisasjoner som gjør et uvurderlig arbeid for å avhjelpe nøden blant de fattige over hele verden. Dersom man får en henvendelse enten via Facebook eller gjennom andre sosiale medier som tigger penger til nødhjelpsarbeid enten i Afrika eller Asia bør man sjekke om organisasjonen er reell eller fiktiv. En oversikt over seriøse virksomheter finnes på http://www.missionfinder.org/ og et uganda-barnminimumskrav til en seriøs virksomhet bør være noe langt mer enn en anonym Facebookside som nær sagt hvem som helst kan opprette. Seriøse organisasjoner og stiftelser som driver innsamling til virksomhet blant verdens fattige må kunne tilby nødvendig dokumentasjon, kontaktinformasjon osv som gjør at givere er trygge på at midlene ikke ender i lomma på kyniske kriminelle. Det er dypt tragisk at slike elementer faktisk er med på å undergrave tilliten til organisasjoner og stiftelser som faktisk driver et virkelig og viktig arbeide for å hjelpe verdens fattige. Et anonymt telefonnummer, en hotmail adresse og en enkel Facebookside uten relevant informasjon om hvem som står bak er ikke godt nok. Punktum.