Amerikansk evangelist pågrepet og fengslet i påvente av utvisning av tyrkiske myndigheter

David-Byle-proclaiming-Christ-in-Istanbul-Turkey.-Facebook2-300x201Evangeliet under press i ferie-landet Tyrkia. Tyrkiske myndigheter har arrestert en amerikansk evangelist og beordret at han blir sittende i varetekt i 30 dager uten faktiske anklager i påvente at han blir deportert fra det muslimske Tyrkia, melder Morning Star News. Tyrkia som er en tett alliert av USA og medlem av NATO, har etter at Recep Erdogan kom til makten beveget seg i retning av det ekstreme islam mens landets kristne minoritet blir undertrykt.

Ved å erklære David Byle som en trussel mot den  offentlig ro og orden, ble den amerikanske evangelisten pågrepet av tyrkiske myndigheter den 6 april. Pågripelsen kom etter at de tyrkiske myndigheter hadde bedt amerikaneren om å melde seg for immigrasjonsmyndighetene i Istanbul i forbindelse med hans søknad om oppholdstillatelse.  Den 46 år gamle evangelisten ble der fortalt at hans søknad om opphold var avvist, og han ble deretter pågrepet, satt i varetekt og noe senere erdogan-666transportert til Fathi politistasjon i Istanbul. Som de fleste oppadgående kristne omsider har forstått bli NATO landet Tyrkia ledet av den autoritære Recep Erdogan, hvis regime er kjent for å kjøpe rimelig olje fra den islamske staten (IS). Etter to dager i politiets varetekt ble evangelisten fredag 8 april overført til et lukket senter hvor utenlandske borgere sitter mens de avventer deportasjon,» sier Morning Stars kilde. David Byle’s kone, Ulrike, sier at han ved ankomst til immigrasjon senteret ble fortalt at det ikke var noen deportasjons ordre i mot ham. Normalt sett har ikke dette senteret autoritet til å fengsle noen uten deportasjons ordre, men fordi Byle ble pågrepet og satt i politiets varetekt hadde immigrasjonsmyndighetene lov til å holde ham i varetekt i 48 timer. Neste dag ble Byle av sin advokat informert om at immigrasjonsmyndighetene nå hadde utferdiget en deportasjons begjæring mot ham etter direkte ordre fra innenriks-departementet, som i en rapport hevdet at evangelisten var en fare for den offentlige ro og orden og et uro moment. «Det var ikke noen som helst antydning til begrunnelse på anklagene om at han utgjorde en fare for den offentlige ro og orden,» sier hans kone.

Evangelisten ble også informert om at myndighetene har utstedt en ordre som gjør at han ikke kan komme tilbake til landet, og er med andre ord «persona non grata» i Tyrkia. Dette er noe norske kristne som har tenkt å legge ferieturen til Tyrkia bør ta i
betraktning før de reiser til det totalitære turistmålet som sliter med et frynsete rykte etter flere blodige terroraksjoner i landet. Det er uklart når denne beslutningen ble fatter og hvor lengde den eventuelt kommer til å vare. Et annet og mer bekymringsverdig moment som opptar både Byle og hans familie, er at de tyrkiske myndighetene sier at på grunn av den potensielle fare han utgjør for Tyrkia, har myndighetene rett til å overvåke ham i 30 dager, noe som betyr at de kan holde ham i forvaring i 30 dager uten at det er rettet formelle anklager mot ham. Det tyrkiske regimet som også nærer gode forbindelser til Norge er land hvor religionsfriheten og ytringsfriheten i flere år har vært under sterkt press, og norske kristne burde tenke seg om flere ganger før de bruker penger på feriereiser til Tyrkia eller kjøpe produkter som er «made in Turkey». «Påstandene om at min mann utgjør en trussel eller fare for landet, er både latterlige og absurde,» sier hans kone videre. «Det er nesten banalt morsomt,» sier kvinnen til det kristne nettstedet som er et viktig talerør for forfulgte kristne, spesielt i land som har antatt islam som religion

«Byle er kjent for å være en høflig, mild, balansert og rolig mann. Han har ikke kriminelt rulleblad og jeg tror at årsaken til at han nå blir holdt i varetekt er hans evangeliske aktiviteter,» sier Byle’s kone videre. Pågripelsen av evangelisten kom bare dager før han skulle undervise en gruppe tyrkiske kristne hvordan de skal evangelisere å fortelle andre mennesker om evangeliet, men det ser ikke ut til å være noen direkte forbindelse mellom dette og arrestasjonen. Byle er en del av et mindre antall kristne i Tyrkia. Og en enda mindre andel av disse igjen forkynner evangeliet utad. En leder for den USA baserte «internasjonal Kristen Respons» (ICR) som formidler nødhjelp til forfulgte kristne, sier at Byle lever et selvoppofrende liv og helt hengitt evangeliet. Han er en modig person og jeg ser opp til ham, sier lederen som ønsker å være anonym. Jeg skulle virkelig ønske der var flere som han. Organisasjonen Byle var med på å David-Byle-proclaiming-Christ-in-Istanbul-Turkey.-Facebook2-300x201stifte,  «the Holy Book Information Association,» også kjent som «The  Bible Correspondence Course in Turkey (BCC-Turkey) pleier normalt å fokusere på å undervise tyrkere om Guds Ord. Bare dette er kontroversielt i Tyrkia og Byle utførte også evangelisering på gater og torg. Det er den virksomheten som har pådradd seg mest oppmerksomhet fra myndighetene som anser kristen misjon som en sikkerhetstrussel. Den amerikanske evangelisten ble første gang arrestert for gate evangelisering den 25 april 2007 i Istanbul. I følge politiet skal borgere da ha klaget på «aggressiv evangelisering» -utført av noen Sør-Koreanske misjonærer. Byle ble da tiltalt for «kraftfull misjons aktivitet» og for å ha forstyrret den offentlige ro. Myndighetene holdt da den amerikanske evangelisten i varetekt i to døgn før de løslot ham. I ettertid har myndighetene fulgt evangelistens virksomhet med argusøyne og nå sitter mannen i varetekt i påvente av deportasjon til USA. Tyrkia som er kjent turistland er også et av de land som forfølger levende kristne, mens kristne turister som fortier sin tro, vil fortsatt kunne nyte Tyrkia, dersom de vel og merke ikke deler sin kristne tro med noen.

 

 

Én tanke om “Amerikansk evangelist pågrepet og fengslet i påvente av utvisning av tyrkiske myndigheter

Det er stengt for kommentarer.