Amerikanske matpriser opp 33,9 prosent på ett år -flere måtte søke ledighetstrygd siste uke og forbrukerenes gjeld flyr til himmels

Det amerikanske aksjemarkedet var noe ned torsdag, men fremtidsutsiktene er lyse for aksjemarkedet siden sentralbanken ikke har planer om å heve renten eller stanse tilførselen av nytrykkede dollar

USAs økonomi er i et økonomisk kollaps og har vært det siden desember 2019 da amerikansk økonomi begynte å vise svakhetstegn. Imidlertid var det i mars 2020 at den virkelige katastrofen begynte -og siden da har alle piler pekt nedover og amerikansk økonomi har vært i fritt fall. De eneste pilene som har pekt rett vei (for de rikeste) er aksjemarkedet som har blitt kunstig pumpet opp av sentralbankens massive pengetrykking -og oppkjøp av obligasjoner og gjeldspapirer. Enorme summer er pumpet inn i markedet som igjen har sendt aksjemarkedet oppover og skapt et bilde av at USAs økonomi er booming. «Imidlertid er økonomien i fritt fall og kollaps» og det har knapt vært en eneste god økonomisk nyhet på 17 måneder.

Arbeidsledigheten har eksplodert, hver eneste uke renner det inn nærmere 400 000 nye krav på førstegangsledighets-trygd. Produksjonen har stupt, folks kredittkortgjeld og forbruksgjeld har eksplodert -og millioner av amerikanere har måtte låne penger for å kunne ha mat på bordet. Tallet boliglånssøknader har falt, folks personlige inntekt har falt og krisesjekkene de har fått fra myndighetene er brukt opp og millioner av amerikanere har ikke betalt husleie på nærmere halvannen år. Over hele USA står lokaler tomme, da butikker, restauranter og bedrifter er borte for godt. Samtidig som arbeidsledigheten har hoppet i været, produksjonen falt, gjelden eksplodert opplever amerikanere en prisstigning de aldri tidligere har sett. I følge de tall trader Gregory Mannarino siterer har matprisene økt med 33,9 prosent på ett år, og mer prisstigning er i vente. Samtidig er rentene lave og aksjemarkedet er det eneste plassen man kan plassere penger i. For øyeblikket er renten på 10 års obligasjoner 1,29 prosent og å sette penger i obligasjoner er et rent tapsprosjekt med tanke på den eskalerende inflasjonen eller forringelsen av verdien på amerikanske dollar. Selv om det sprøytes inn tonnevis av ferske nytrykte fiat-dollar i sirkulasjon gjør ikke dette annet enn å redusere den kjøpekraft en dollar gir. Når matprisene er opp 33,9 prosent over et år, og inflasjonen ellers er 10-15 prosent er dette merkbart for folk flest, for middelklassen. Stadig flere amerikanere må nå ta opp gjeld for å ha mat på bordet til familien og de økonomiske fremtidsutsiktene er helsvarte. «Økonomien er i kollaps og det blir bare verre og verre,» er budskapet fra trader Gregory Mannarino i dagens videooppdatering.

 

 

 

13 tanker om “Amerikanske matpriser opp 33,9 prosent på ett år -flere måtte søke ledighetstrygd siste uke og forbrukerenes gjeld flyr til himmels

  1. Matvatepriser:

    «Consumer prices rose a little over half a percent in May, according to the Bureau of Labor Statistics. Over the last year, prices are up 5% — the biggest 12-month increase since August of 2008.»
    https://www.marketplace.org/2021/06/10/food-prices-are-rising-is-that-a-problem/amp/

    » In 2021, food-at-home prices are now expected to increase between 2.0 and 3.0 percent, and food-away-from-home prices are expected to increase between 3.0 and 4.0 percent.»
    https://www.ers.usda.gov/data-products/food-price-outlook/summary-findings/

  2. Jeg gjengir Gregory Mannarinos ord i videoen.
    Men det er mange måter de regner inflasjon på.
    De har forandret måtene mange ganger. Hvis vi bruker metoden fra 1980 og 1990 tallet snakker vi om 15-20 prosent.
    Bruker de den nest siste metoden snakker vi om 8-14 prosent og bruker de «kurven» de anvender nå, får de et lavere tall.
    Matvarer utgjør bare en liten del av produktkurven de bruker for å måle samlet inflasjon.
    Det er matvareprisene han snakker spesifikt om at har økt 33,9 prosent på ett år. Og matvarer er bare en bitteliten del av kurven de regner ut samleinflasjonen fra.
    Slik er det i Norge og -og her inneholder kurven en rekke spesielle produkter folk knapt kjøper, men som likevel er med i inflasjonsgrunnlaget. Men, måler du prisene på råvaremarkedet for mat -har prisene jumpet hver eneste måned svært kraftig.
    Myndighetene pynter alltid på tallene for at de skal se best ut,
    Men igjen, jeg gjengir hva Mannarino sier og jeg har indikasjoner fra amerikanere som i hvert fall forteller meg at de aldri har sett slik inflasjon på matvarer. Aldri.

  3. Nå er ikke inflasjon og prisstigning det samme. De henger nok sammen, men det er ikke det samme.

    At du ukritisk slår stort opp uttalelser fra Gregory Mannarino som en sannhet sier i grunnen mye om hensikten med Søkelys.
    «Ta uttalelser fra hvem-som-helst som støtter min agenda og presenter det som sannhet»

    Hadde du slått stort opp dersom noen presenterte tall som pekte motsatt vei, eller det bare krise og negativitet som er interessant?

    Igjen, jeg oppfordrer alle til å sjekke opplysninger fra mer en en kilde. Også mine påstander.
    Og kanskje særlig dersom de kommer fra suspekte, amerikanske dommedagsprofeter, som f.eks. Gregory Mannarino, som tjener gode penger på å spre frykt, hat og krusestemning.

    • Fant akkurat ut hvor 33,9 prosent prisøkning er hentet fra i Gregory Mannarinos video.
      Det er hentet fra Food and Agriculture Organization of the United Nations som slår fast at råvareprisene på mat er 33,9 prosent høyere i juni 2021 enn i juni 2020. Siden juni er en typisk måned hvor det kommer mye tilførsel av endel produkter til markedet falt gjennomsnittsprisen med 2,5 prosent fra mai til juni.

      The FAO Food Price Index averaged 124.6 points in June 2021, down 2.5 percent from May, but still 33.9 percent higher than its level in the same period last year. The decline in June marked the first drop in the Index following twelve consecutive monthly increases.

      http://www.fao.org/worldfoodsituation/foodpricesindex/en/
      Denne økningen for de siste 3-6 måneder er ennå ikke tatt ut overfor forbrukere så det er bare å stålsette seg.

  4. Det siste ordet skulle selvfølgelig vært krisestemning, ikke krisestemning 🤪

  5. Til søkelys,

    Takk for kilden. Jeg er ikke vant med å lese denne kildens tall, men kilden er seriøs.
    Tallet 33,9 økning er hentet fra «The FAO Food Price Index (FFPI) is a measure of the monthly change in international prices of a basket of food commodities. It consists of the average of five commodity group price indices weighted by the average export shares of each of the groups over 2014-2016. »

    Hva dette innebærer kjenner jeg ikke detaljert, men det beskriver IKKE prisøkningen på amerikanske matvarer.

    Jeg antar at dette er en større krise for fattige land enn for USA.

    Så premisset for og innholdet i artikkelen er feil, men du skal ha ros for å ha sporet opp en troverdig kilde.

    • Jeg har brukt tallmaterialet fra FAO i andre saker.
      https://www.sokelys.com/?s=fao&submit=S%C3%B8k

      Jeg bruker å få en mail tilsendt noen dager etter at oppdaterte tall foreligger
      Nye tall kommer den 8 i hver måned, men heg er sjeldent inne og sjekker før jeg får mailen om det.
      Gikk inn i dag for å forsøke å finne ut hvor Mannarino hadde tallet fra.
      Prisstigningen på mat ut til forbrukere er høyere på mange produkt enn 33,9 prosent.
      Dette på grunn av at fraktkostnadene også har økt.
      Jeg forventer at prisene vil fortsette å stige over sommerferien og til høsten.
      Det kommer nok av rapporter om at de store butikkene har kjøpt inn mer varer enn tidligere for å bygge opp beholdningen i forkant av prisøkninger som ligger foran oss.
      At inflasjon og prisstigningen er et problem nå forteller denne reportasjen
      https://www.youtube.com/watch?v=SVfN-Ck8_KQ

  6. Nå er du åpenbart ikke noen finansanalytiker, det er heller ikke jeg, men man kan ikke si at matvareprisene stiger med 33,9% når det bare gjelder noen matvarer.
    Når du nå har funnet kilden, og at denne ikke beskriver prisøkning i USA, burde du komme med en korreksjon og beklagelse.
    Man kan heller ikke si at inflasjonen er på 10-15% når den ikke er det.
    Dette skulle også vært kommentert og korrigert.

    Vi sier ikke at prisene på byggevarer i Norge har steget med over 100% selv om prisen på mye trelast har steget med over 100% – og visstnok skal stige ytterligere 35% i august (i følge de som jobber i byggevarebransjen).

    Inflasjon er en beskrivelse av hvordan et lands pengeverdi endrer seg – ikke hvordan prisene endrer seg. I USA er ikke inflasjonen på 10-15%.

    Summa summarum: artikkelen virker å være skrevet for å støtte opp under en krise- og dommedagsbeskrivelse. Man kan ikke plukke ut enkeltbiter av informasjon og presentere dem som sannhet i en helt annen kontekst.
    At den blir stående sier en del.

    • Jeg snakket med noen venner i USA. De fleste matvarer har blitt minst 50 prosent dyrere på ett år.
      Jeg har inntrykk av at 33,9 prosent er for lavt når det gjelder prisøkningen på matvarer. Prisene på frakt har også økt og dette kommer i tillegg til det produktene omsettes for på råvaremarkedet. Tingene vil bli mye verre, mye dyrere for dette er bare i sin begynnelse.

  7. Det er tydelig at kverulerende anonyme ateister prøver å dominere denne kristne nettsiden – og det fins flere av dem. Vi må alle svare for våre jordiske gjerninger på dommens dag.

    • Dersom å kommentere åpenbare feil og usannheter er å kverulere, så er det helt greit å bli kalt kverulant. Jeg kommer ikke til å slutte med å påpeke løgner og usannheter.

      2
      3

Det er stengt for kommentarer.