Søkelys

                                                      


  Tilbake
   

 

Det muslimske brorskap viser muskler mot regimet

Flere hundre kan være drept i nye sammenstøt under "vredens dag" i Egypt.

Minst 50 mennesker skal være drept og mer enn 100 skal være skadd i nye sammenstøt mellom sikkerhetsstyrkene og væpnede tilhengere av det muslimske brorskap fredag. Etter at nærmere 600 mennesker ble drept onsdag har Morsi tilhengerne erklært fredag 16 for en "vredens dag" og titusener på titusener av mennesker deltar nå i flere forskjellige demonstrasjoner i egyptiske byer. Dagens store demonstrasjoner som startet etter at fredagsbønnen var over er et sterkt signal på at det muslimske brorskapet ikke har tenkt å gi opp sin kamp for å bringe Morsi tilbake i presidentstolen selv ved hjelp av våpen. Det har i hele dag rådet stor frykt for at dagens event skal bli svært blodig. Situasjonen i Egypt er svært dramatisk og mange frykter for at situasjonen skal utvikle seg til full borgerkrig.

Morsi tilhengerne strømmer ut i gatene etter fredagsbønnen

Frykt for nytt blodbad fredag

Titusener av tilhengere av det muslimske brorskap og støttespillere til den avsatte president Mohammed Morsi strømmer nå ut i gatene i Kairo og andre egyptiske byer for å vise sin avsky mot militærregimets blodige angrep på Morsi tilhengerene onsdag. Samtidig forbereder egyptiske sikkerhetsstyrker seg for nye sammenstøt i det som det muslimske brorskap har definert som en vredens dag. Onsdag ble nærmere 600 mennesker drept og 3700 skadd under den hittil blodigste dagen siden president Hosni Mubarak ble fjernet fra makten vinteren 2011. En rekke muslimske og vestlige land har fordømt hendelsene onsdag og oppfordrer militærstyret til å avstå fra ytterligere blodsutgytelser. Morsi tilhengerne og det muslimske brorskapet har sverget på å kjempe til siste blodsdråpe og sjansene for en fredlig løsning på krisen i Egypt syntes å krympe for hver time. USA som årlig sponser det egyptiske militære med 8 milliarder har hittil valgt å ikke tilbakeholde støtten, men har avlyst en felles militærøvelse som var planlagt. Blant det kristne koptiske miljøet i Egypt er det nå stor frykt for at islamistene fra det muslimske brorskap skal fortsette angrepene mot kristne kirker.

Egypt på randen av borgerkrig?

Oppfylles Jesaja 19 like for våre øyne?

Jes 19,1-4 Utsagn om Egypten. Se, Herren farer frem på en lett sky og kommer til Egypten, og Egyptens avguder bever for hans åsyn, og egypternes hjerter smelter i deres indre. 2 Og jeg vil egge egypter mot egypter, så de skal stride hver mot sin bror og hver mot sin næste, by mot by, rike mot rike. 3 Og egypternes ånd skal svikte i deres indre, og deres råd vil jeg gjøre til intet; de skal søke til sine avguder og trollmenn og dødningemanere og sannsigere. 4 Jeg vil overgi Egypten i en hård herres hånd, og en streng konge skal herske over dem, sier Herren, Israels Gud, hærskarenes Gud.

Egypt, borgerkrig, sivil uro, det muslimske brorskap

 

 

 

 

Sist oppdatert 16.08.13