Av Israel TV Arutz12
Sverige, Norge, Danmark og Finland er dypt bekymret for fortsatt russisk aggresjon – og for Trumps manglende vilje til å forsvare dem. Ett land bidrar med en enorm forsvarsindustri, et annet med avanserte forsvarsstrukturer, hundretusener av reservister og betydelig kamperfaring. Frykten for NATO fører nå til en ny forsvarsallianse i Europa. Fra fredsnasjoner til militære stormakter
Nordiske land har lenge vært kjent for fredsarbeid og en rolig livsstil, langt unna krig og konflikt. Nå skjer det et dramatisk skifte: De leder an i Europas militære opprustning.
To hovedfaktorer forklarer denne vendingen: På den ene siden frykten for Putins aggressive linje og Russlands vedvarende militære styrke. På den andre siden usikkerheten rundt Trumps forpliktelse til NATO. Trump har gjentatte ganger uttalt at han ikke nødvendigvis vil følge NATO-paktens artikkel 5, som sikrer gjensidig forsvar, noe som skaper dyp uro i Europa.
En ny militær stormakt i nord
Finland, Sverige, Danmark og Norge står i frontlinjen for støtten til Ukraina, målt etter befolkningens størrelse. Samtidig jobber de for å etablere et regionalt sikkerhetsnettverk, mindre avhengig av USA. De nordiske NATO-landene bygger nå i praksis opp en ny og mer ambisiøs forsvarsallianse i Nord-Europa.
Alene ville ingen av dem kunne matche Russland militært, men samlet utgjør de en betydelig styrke – økonomisk på størrelse med Mexico, og nesten lik Russlands økonomi. Etter Sveriges og Finlands NATO-innmelding har samarbeidet også blitt tettere militært.
– For første gang siden Kalmarunionen på 1400-tallet har de nordiske landene en felles sikkerhetspolitikk, sa Jens Stoltenberg, tidligere NATO-sjef og nå Norges finansminister. – De har innsett behovet for å styrke det militære samarbeidet på en måte vi ikke har sett på flere hundre år.
Forsvarsfordelene fordelt
Hver nordisk stat har sine unike fortrinn:
Sverige har en avansert forsvarsindustri som produserer ubåter, stridsvogner og supersoniske jagerfly.
Norge har ledende evner innen overvåking og maritim krigføring i Arktis.
Finland har et av Europas største forsvar, med opptil 900 000 soldater og evne til å mobilisere hundretusener på kort tid.
Danmark er kjent for sine spesialstyrker med kamptrening fra blant annet Afghanistan og Irak.
I 2023 opprettet de en felles nordisk luftkommando og har satt som mål å ha et helhetlig forsvarssamarbeid innen 2030, gjennom Nordefco-samarbeidet.
Denne opprustningen er et oppgjør med tiår med nedbygging etter den kalde krigen. Mistilliten til USAs forpliktelser har vært en avgjørende driver – en mistillit som startet allerede ved Russlands invasjon av Ukraina, men som er blitt forsterket av Trump.
Danmark i panikk
Ingen steder merkes denne frykten sterkere enn i København, hvor man har levd med Trumps trusler om å annektere Grønland. I februar besluttet Danmark å øke forsvarsbudsjettet med 70 % – inkludert i Grønland. – Det er et uttrykk for panikk, sier Peter Viggo Jakobsen, førsteamanuensis ved det danske forsvarsakademiet.
– Danmark har mistet tilliten til amerikanerne. Derfor har vi kastet oss inn i det nordiske samarbeidet – fordi vi ikke klarer å forsvare oss selv alene. Hvis NATO ikke kan gjøre det, er de nordiske landene vårt alternativ, sier han.
Urokkelig støtte til Ukraina
De nordiske landene utmerker seg i sin støtte til Ukraina. Norge, som tidligere fikk kritikk for lave forsvarsutgifter til tross for verdens største oljefond (1,5 billioner dollar), har nå doblet sin støtte til Kyiv og vil gi over 8 milliarder dollar i 2025.
Danmark har donert all sin artilleriammunisjon til Ukraina og lansert en modell der staten finansierer kontrakter mellom Ukraina og danske forsvarsselskaper – et system kjent som «den danske modellen».
Plan B – hvis NATO svikter
For de nordiske landene er samarbeidet også en beredskapsplan – en «plan B» dersom NATO under Trump svikter. – Dette er en potensiell nødløsning hvis NATO ikke fungerer, sier Matti Pesu, forsker ved det finske institutt for internasjonale relasjoner.
En samlet nordisk blokk kan også bli modell for lignende regionale forsvarssamarbeid – som rundt Svartehavet – og fungerer som en forsikringspolise i en fremtid der den transatlantiske alliansen kan rakne.
Slik tar Norden grep i møte med en verden i oppløsning.
Hentet fra On Elpeleg «Stopp antisemittisme på NRK»