Etter litt over 6 år med Obama i sjefsstolen står Midt-Østen i flammer

Blodbadet i Syria fortsetter, Irak på randen av katastrofe mens ISIL kryper nærmere Bagdad, økende sjanse for krig mellom Israel og Hamas etter at Hamas truet med et «regn fra helvete over Israel»

obamaEtter litt over seks år med president og fredspris vinner Hussein Obama i sjefsstolen har store deler av Midt-Østen gått fullstendig av hengslene. Krise etter krise har oppstått og etter seks år med Obama står store deler av Midt-Østen i flammer. Flammer som nå truer med å spre seg til flere land i regionen. Samtidig som ISIL har spredd krigens ild fra Syria til Irak sitter USA handlingslammet og ser at en ny islamistisk stat tar form i deler av Irak og Syria. Søndag kunne media melde at ISIL nå har erklært sin egen muslimske stat.Erklæringen om dette kom i en lydfil publisert på internett av opprørsgruppen «Den islamske staten Irak og Levanten» melder NTB. Videre kom meldingen torsdag om at Saudi-Arabia sender 30 000 soldater til grensen mot Irak. Samtidig øker faren for at det kan komme til en større militær konflikt mellom Israel og Gaza etter mer enn 90 rakettangrep mot Israel siden 1 juni og funnet av de tre drepte tenåringene. USAs utenrikspolitikk under Hussein Obama har vært en sammenhengende katastrofe fra dag en og få i regionen har tillit til den nåværende amerikanske presidenten.

Den tjuende januar 2009 ble Barack Hussein Obama innsatt som USAs første fargede president. Allerede etter knappe ni måneder ble det klart at Hussein Obama som ikke hadde gjort annet enn å holde tomme taler skulle tildeles Nobels fredspris, en fredspris obama-egypthan kom til Norge og mottok den 10 desember samme år. Bare litt over et år senere, i januar 2011 møtte Obama sin første store utenrikspolitiske ildprøve, den såkalte arabiske våren, som endte i blodbad, død og i Syria, i en langvarig borgerkrig. Opprørets flamme ble tent i muslimske land over hele Midt-Østen og land etter land gjennomlevde det mange kalte revolusjon eller en folkelig oppstandelse. Blant de land som ble involvert i den såkalte «våren» finner vi Algerie, Bahrain, Egypt, Jemen, Jordan, Tunisia, Syria, Oman mens NATO, inklusiv Norge bombet Muammar Gadaffi fra makten i Libya. I bakgrunnen satt fredsprisvinner Obama og trakk trådene. I flere land, blant annet i Egypt ble USAs nære allierte Hosni Mubarak dolket i ryggen av den amerikanske presidenten, og etter militært overgangsstyre kom det muslimske brorskapet til makten ved president Morsi. I juli 2013 ble Morsi avsatt ved et militærkupp et tiltagende misnøye med brorskapets politikk og USAs Egypt-politikk havarerte fullstendig. I Syria valgte landets president Bashar Assad og trosse Obama og Hillary Clintons mange krav om «regimeforandring» og påstander om at Assads styre manglet «folkelig legitimitet» og ganske kjapt utviklet demonstrasjonene i Syria til å bli et folkeopprør som endte i en blodig borgerkrig som pågår ennå.

Krisen spres 

Paralellt med den pågående og blodige borgerkrigen i Syria har islamistiske krefter på noen korte uker klart å skape seg et viktig brohode i Irak og søndag kunne ISIL gjennom en melding poster via internett meddele opprettelsen av den muslimske staten «Den islamske staten Irak og Levanten». En rekke av Iraks naboland, deriblant Saudi-Arabia og kongedømmet Jordan står i fare for å bli satt i brann av ISIL som har rettet sine blodige jihadøyne mot det militært svake kongedømmet. I følge det israelske nettstedet Debka har beduiner heist Al Qaida flagg i den sørlige jordanske byen Maan og det skal ha blitt heist flagg og plakater som forteller om støtte til ISIL som søker å underlegge seg hele Midt-Østen, Nord-Afrika og deler av Europa.  ISILs raske vei til innflytelse og territoriale makt har sendt sjokkbølger over hele regionen og Saudi-Arabia har svart med å sende 30 000 soldater til grensen. ISILs veldige fremvekst har nærmest kommet som lyn fra klar himmel for Washington som gang på gang må se seg overkjørt av begivenhetenes gang.  I følge Debka var det søndag bekymrede diskusjoner i Washington over utsiktene til at kong Abdullahs trone vil bli rystet av det islamistiske opprøret, og dersom det skjer har ikke Obama administrasjonen noe annet valg enn å godkjenne intervensjon av amerikanske og israelske spesialstyrker for å forsvare kongen og slå tilbake en Al-Qaida-ISIL invasjon. Den jordanske hærenn er nå konsentrert i tre sektorer, ved grensen til Syria i nord, ved grensen til Irak i øst og rundt Jordans hovedstad Amman. I følge Debkas Wahington kilder skal Brig. Gen. Dennis McKean som er sjef for den felles amerikanske-jordanske og israelske styrken som ble opprettet i forbindelse med krisen i Syria ha fått instrukser om å sette i beredskap 12 000 amerikanske soldater samt en F-16 skvadron som er utplassert i Jordan.

Bekymring i Jerusalem

Den hurtig utviklede krisen som er oppstått som en følge av ISIL har skapt dyp bekymring i Jerusalem. Søndag tok statsminister Netanyahu til orde for å for å ytterligere forsterke de netanyahu-2014militære tilstedeværelse langs grensene mot Jordan. Det kan også tenkes at Israel må sende tropper for å beskytte det jordanske kongedømmet mot en eventuell ISIL invasjon av nabolandet. «Det er viktig for det internasjonale samfunnet å styrke Jordan,» sa Netanyahu som primært ser for seg å styrke de israelske grensene mot Jordan. Den israelske statsministeren tok også til orde for å støtte kurdernes bestrevelser etter å danne sin egen stat som en motvekt til oppløsningen av Irak som ISIL på kort tid har medvirket til. Imidlertid er det ikke bare ISIL militsens raske marsj og seier i Irak som bekymrer Jerusalem. Massive palestinske rakettangrep fra den Hamas kontrollerte Gazastripen og drapene på de tre kidnappede tenåringene gjør at Israel nå sender styrker mot grensene til Gaza for en mulig militær konfrontasjon med et blodtørstig Hamas. Samtidig har også Israel satt heimevernet i beredskap. Obamas håp og John Kerry’s fredsintiativ som søkte å få til fredsforhandlinger mellom Israel og president Mahmoud Abbas såkalte «selvstyremyndighet» har falt fullstendig i fisk mens en større militær konflikt mellom Israel og Hamas tilsynelatende rykker nærmere, skriver Debka torsdag.

Obama administrasjonen er svært sene til å reagere på utenrikspolitiske kriser

party-obamaDen amerikanske presidenten sliter ikke bare med en rekke utenrikspolitiske kriser men også med dalende oppslutning og popularitet hjemme. «Party og golf presidenten» som nå feierer den muslimske religiøse høytiden Ramadan kan ikke akkurat sies å være i forkant av utviklingen. «Rent utenrikspolitisk er Obama administrasjonen aldri i forkant av utviklingen og når en krise eller brann spinner ut av kontroll er Det Hvite Hus alt for sene til å reagere, og når de først reagerer satser de gjerne all sin politiske prestisje på feil hest, slik som i Egypt når de helhjertet gikk inn for å støtte den avsatte president Mohammed Mursi og det muslimske brorskap som regelrett ble kjeppjagd fra makten da det militære overtok makten i juli 2013. Obamas prosjekt med å få avsatt president Bashar Assad fra makten i Syria gjennom stadige rop om «regimeforandring» og økonomisk og militær støtte til opprørerne har også falt i fisk men etterlatt seg et Syria i ruiner med 150 000 døde og millioner på flukt.

Les også: Jan Hårstad: Morro med Kalifatet

Obama administrasjonen i krig med amerikanerne?

På hjemmebane sliter Obama med dalende popularitet og i følge en meningsmåling er Obama den verste presidenten siden andre verdenskrig. Mange amerikanere ser med dyp uro på den økende militæriseringen og statlige kontroll av det amerikanske samfunnet som innebærer en direkte trussel mot enkeltindividets frihet og privatliv. Også kristne i Amerika er bekymret for det stadig økende antikristelige presset mot bibeltro kristne satt i scene av amerikanske myndigheter som stadig forsøker å innskrenke den religiøse friheten i USA.

https://www.youtube.com/watch?v=52vfZbdf3vM