Å støtte både den jødiske staten og folkeretten blir stadig vanskeligere, sier blokkens sjefdiplomat. Medlemmene av EU er delt over krigen i Gaza, ettersom målet om å opprettholde folkeretten ser ut til å kollidere med støtten til Israel, har blokkens sikkerhets- og utenrikspolitiske sjef, Josep Borrell, sagt. «Vi må velge mellom vår støtte til de internasjonale institusjonene og rettsstaten eller vår støtte til Israel,» sa han og la til at det vil være vanskelig å gjøre de to «kompatible».
Sist fredag beordret Den internasjonale domstolen (ICJ) Israel til å stanse sin militære offensiv i byen Rafah i Gaza, hvor over en million mennesker for tiden lever under alvorlig overfylte forhold. Mens han talte for et European University Institute-arrangement samme dag i Firenze, nevnte Borrell kjennelsen fra den Haag-baserte domstolen, og kalte den et splittende spørsmål for EU. «Vi må velge mellom vår støtte til de internasjonale institusjonene og rettsstaten eller vår støtte til Israel,» sa han og la til at det vil være vanskelig å gjøre de to «kompatible».
EU fordømte med en rungende Hamas-inngrepet i Israel i oktober i fjor og anerkjenner den jødiske statens rett til å forsvare seg selv, men «denne retten til å forsvare må implementeres i samsvar med internasjonal lov», understreket Borrell. «Spørsmålet er: skjer det? Og hvis det ikke skjer, hva skal jeg gjøre?» Akkurat nå mener en stor andel av EUs medlemsland at Israel ikke opererer på Gazastripen i samsvar med internasjonal lov, og kritikken mot Israel er voksende. Søndag bombarderte Israels forsvarsstyrker Tel Al-Sultan-området i Rafah, og kalte det et målrettet angrep på to ledere av den militante gruppen Hamas. Minst 35 mennesker ble rapportert drept i angrepet. Israel mener at angrepet er i tråd med internasjonal rett, men europeiske land, inklusiv Norge selvfølgelig, er uenig.
EU-diplomaten sa også at alle medlemsland er enige om behovet for å søke en tostatsløsning. Han tilbakeviste forestillingen om at anerkjennelse av palestinsk stat er en «gave til Hamas» – etter at slike anklager ble rettet mot Irland, Norge og Spania, over deres løfte i forrige uke om å anerkjenne Palestina.