Gatepredikant fikk 22 000 i erstatning etter å ha blitt fengslet på falsk grunnlag av britisk politi

RobHughesEn lesbisk kvinne klagde på at gatepredikanten Rob Hughes hadde kommet med homofobiske uttalelser i sin forkynnelse på gaten og britisk politi pågrep og holdt gatepredikanten i arresten i 11 timer. Problemet var bare at gatepredikantens forkynnelse var blitt tatt opp på film og der ble homofili ikke nevnt med et eneste ord. Da predikanten i avhør nektet for å ha snakket om homofili og oppfordret politiet til å sjekke med filmopptakene hadde de ikke tid. Nå må de i stedet betale 22 000 kroner til gatepredikanten.

London_Police_in_PiccadillyESSEX, England. En gatepredikant som tilbrakte 11 timer i en celle etter at en lesbisk kvinne satt frem fram falske anklager mot ham for å ha preket mot homofili har fremforhandlet et forlik med politiet angående hans ulovlige pågripelse og 11 timer lange fengsling. Hendelsen som det nå er inngått forlik om skjedde i september 2013 da evangelist Rob Hughes forkynte på gatene i  Basildon, Essex. En lesbisk kvinne tok kontakt med ham og fortalte at hun var en stolt lesbisk og krevde at forkynneren klatret ned av sin pidestall. «Du er fordømmende og homofobe er ikke velkommen i denne byen.» «Hun kastet en rekke obskøne påstander mot meg,» sa Hughes til Daily Mail. Imidlertid hadde ikke Hughes nevnt homoseksualitet hele dagen mens han prekte om Guds eksistens og bibelens lære om nødvendigheten av å omvende seg fra synd og vende om til Kristus. Raskt var politiet på pletten og disse hevdet at de hadde fått en klage at Hughes hadde forkynt «hat» ved å preke mot homofili. Politiet viste til at dette var et brudd på «Public Order Act, Section 5» som forbyr truende, fornærmende eller krenkende ord og oppførsel eller plakater, skilt eller skrevet materiale som inneholder trusler eller krenkende og fornærmende ord som kan oppfattes som krenkende eller som krenkende for individer. Samtidig som Hughes ble avhørt av politiet på gaten, ble også hans kamerat, Andrew Noble avhørt av politiet.

«Forkynte du at homofili er syndig?» var blant spørsmålene Noble ble stilt under avhøret. Men på tross av at de to gatepredikantene forklarte at de ikke hadde snakket om homofili ble evangelisten arrestert og satt i varetekt og hans juridiske rådgivere ble kontaktet for å yte han juridisk bistand. «Jeg ble ført til politistasjonen, avhørt, de tok bilde av meg, fingeravtrykk, DNA og slik det fungerer når man blir pågrepet som forbryter,» forteller Hughes i ettertid. Han tilbrakte 11 timer i varetekt og han ble også da avhørt av politiet. «De stilte en rekke spørsmål; «Hvorfor var dere ute på gaten?» «Hva forkynte du?» «Sa du det den kvinnelige lesbiske hevdet?» og tilsvarende spørsmål, husker predikanten av seansen på politikammeret. «Jeg svarte nei og var høflig og rolig,» forteller Hughes om det hele. Hele dagens forkynnelse var tatt opp på video og da han ba politiet se videoen som var tatt opp, viste politiet ingen interesse for det, men sa at han ville bli løslatt på grunn av manglende bevis mot ham. Evangelisten fikk juridisk bistand fra «Christian Legal Center» og sammen med disse anmeldte de politiet for ulovlig arrestasjon og har nå inngått et forlik med myndighetene som innebærer at disse må punge ut med ca 22 000 kroner i erstatning som også dekker omkostningene gatepredikanten har hatt i forbindelse med saken. Forliket innebærer at politiet erkjenner å ha foretatt en urettmessig arrestasjon, urettmessig fengsling og krenkelse av forkynnerens menneskerettigheter. «Denne saken er nok et eksempel på at friheten til kristne forkynnere blir begrenset i Storbritannia,» sier  Andrea Williams som har grunnlagt «Christian Legal Center». I Mr Hughes tilfelle snakket han ikke engang om seksualitet og ble likevel et mål for enkelte som forsøkte å bringe hans røst til taushet. Storbritannia er et land som er i full gang med å begrense den offentlige kristne ytringsfriheten og det er grunn til å vente at det vil bli flere slike saker i fremtiden.