Søkelys

                                                      


  Tilbake
   

 

Kerry til Netanyahu søndag

Fortsett å holde kjeft!

Israelske motforestillinger mot Hussein Obama's håndtering av Syria krisen må dere eventuelt holde for dere selv, var den klare beskjeden Benjamin Netanyahi fikk av John Kerry under søndagens møte i Jerusalem, melder en israelsk kilde som av naturlige grunner ønsker å være anonym. I de kommende dagene kommer den amerikanske utenriksministeren til å holde samtaler både med Tyrkia og Saudi-Arabia for å kvele den gryende mistillit til den amerikanske presidenten som engang knelte ned for den saudi-arabiske kongen. Mens opprørsbevegelsen i Syria ikke legger skjul på at de oppfatter USAs retrett som et forræderi har USAs tre allierte så langt valgt å holde for seg selv hva de eventuellt måtte mene om det amerikanske nederlaget over Syria. Selv om Netanyahu i søndagens samtale med Kerry forsøkte å opprettholde en fasade av enhet, frykter den israelske lederen at amerikanerne planlegger ett nytt foræderi, denne gang overfor Israel som frykter at Obama på tross av sterke ord og forsikringer om det motsatte - vil komme til å akseptere et Iran med kapasitet til å utvikle atomvåpen.

Snakker til Iran via hemmelige kanaler

Allerede lenge har israelske myndigheter vært klar over at USA administrasjonen snakker med det iranske regimet via "bakdørkanaler". Hva som skjer i disse "hemmelige" forhandlingene vet Israel lite om, og derfor spekuleres det også på om Obama administrasjonen i all hemmelighet vil inngå en "deal" med Iran som vil bety at Iran får beholde deler av sitt kjernefysiske våpenprogram. Noe annet Netanyahu og Jerusalem helt klart frykter, og som mange også tror, er at den amerikanske administrasjonen forlengs har gitt opp å stanse Iran, og alt Obama gulper opp av ord, kun er spill for galleriet. Når alt kommer til alt er USA på den andre siden av jordkloden, og derfor heller ikke iranske atomvåpen en reell trussel for USAs nasjonale sikkerhet. Mange i Israel har heller ikke glemt hvordan Obama ydmyket statsminister Benjamin Netanyahu ved å foretrekke å delta i et David Letterman show fremfor å møte den israelske statsministeren mens han var i USA høsten 2012. Israelere har ingen grunn til å stole på den amerikanske presidenten som har hatt en Israel-fiendtlig agenda helt siden hans første dag i Det Hvite Hus. Kanhende Netanyahu har glemt hvordan Obama & co forsøkte å fjerne alle referanser til staten Israel og Gud under Demokratenes "National Convention" i september 2012, men vi tipper mange israelere ikke har glemt den pinlige seansen hvor et flertall av delegatene buet "bort med Israel"

Harde kamper mens Kerry babler

Etter Hussein Obama's svik mot de syriske opprørere stålsetter nå den frie syriske hær og de de ulike opprørsfraksjonene seg for en langvarig krig mot alliansen Syria, Russland, Hizbollah og Iran. Mens Russland primært leverer tunge våpen til Assad regimet bidrar Hizbollah og Iran med krigere og frivillige. Opprørsbevegelsen mottar primært finansiell og militær støtte fra Saudi-Arabia og de andre Gulf statene. Israel har så langt bidradd med å gi medisinsk bistand samt å besvare ild som er blitt avfyrt mot israelsk territorium. Sett på bakgrunn av Hussein Obama's store kjeft er de ikke så underlig at opprørerne i Syria oppfatter amerikanernes retrett som et gigantisk svik både mot dem og de mange sivile som har falt som ofre for borgerkrigen. Paralellt med dagens samtaler i Jerusalem hvor utenriksminister Kerry nærmest ba Jerusalem holde kjeft å stilletiende godta avtalen har det rast harde kamper mellom syriske regjeringsstyrker støttet av Hizbollah og opprørsstyrker. Også palestinske flyktningeleirer er under angrep fra Assads styrker og videoen viser et syrisk angrep på den palestinske flyktningeleiren Yarmouk.

Siden det er syriske styrker og ikke Israel som angriper palestinere antar vi at Norges fremste Israel-hater Mads Gilbert forholder seg taus

Skaper usikkerhet om Obama's vilje til å stanse Iran

Den amerikanske administrasjonens policy med å svikte, dolke i ryggen og holde sin allierte for narr vil selvfølgelig etterlate seg spekulasjoner på om også Netanyahu blir holdt for narr om amerikanernes vilje til å forhindre Iran fra å lage seg atomvåpen. Under den forrige administrasjonen ble det brukt masse tøff retorikk og trusler for å hindre at Nord-Korea utviklet atomvåpen. Flere nord-koreanske prøvesprenginger vitner om "suksessen" av kombinasjonen diplomati, sanksjoner og tomme trusler. Søndag kveld gjentok Hussein Obama rådet om at Iran ikke må tro at USA ikke vil ty til militærmakt for å forhindre at Iran får seg atomvåpen, men etter fadesen med Syria blir nok Obama oppfattet som "ei flue som fiser". Vi tror ikke at Obama gjør større inntrykk på iranerne enn israelske avislesere som oppfatter dette som nok et Obama klovneri. Vi tror ikke at Obama gjør større inntrykk på iranerne enn israelske avislesere som oppfatter dette som nok et Obama klovneri. For vanlige israelere er Obama's uttalelse nærmest å regne som en fornærmelse mot intelektet. Hvordan israelske avislesere reagerer kan du sjekke ut her

Utenriksminister John Kerry til Jerusalem for å hjernevaske Benjamin Netanyahu

Til Israel idag

Utenriksminister John Kerry vil søndag ankomme Jerusalem i et forsøk på å berolige Israel etter Obama's flause over Syria. Både Jerusalem og en rekke av USAs Midt-Østen allierte er mildt sagt oppgitte over utviklingen etter den amerikanske retretten. Kerry besøker Israel primært for å "hjernevaske og berolige" Netanyahu til å tro at fadesen i virkeligheten var en suksess. I sykelig forsøk på å dempe frustrasjonen i Israel og blant arabiske ledere uttalte Hussein Obama lørdag "at militære virkemidler ennå er på bordet dersom diplomatiet skulle feile," men det er liten grunn til å tro at den nye forsikringen blir møtt med tillitt. Onsdag uttalte forsvarsminister Moshe Yaalon at Israel kun kan stole på seg selv, og forhåpentligvis er dette visdomsord Netanyahu legger seg i minnet i forkant av de politiske samtalene. Etter mer enn fem år med Hussein Obama i sjefsstolen har nok også den israelske statsministeren forstått det mange vanlige israelere lenge har trodd, nemmelig at Obama er en pratemaker som ikke kan levere.

En skeptisk statsminister

John Kerry kommer etter all sannsynlighet til å møte en dypt skeptisk israelsk leder som i diplomatiske vendinger kommer til å fortelle den amerikanske utenriksministeren om Israels dype skepsis til administrasjonens håndtering av krisen. På tross av all verdens amerikanske forsikringer kan ingen være helt sikre på om Syria virkelig oppgir alle sine kjemiske våpen, og det er også knyttet stor usikkerhet på hvilke kvanta man har klart overføre enten til Irak eller Hizbollah i det sørlige Libanon. Det kontroversielle syriske gassangrepet som krevde 1500 liv fant sted 21 august og siden den tid har regimet hatt mer enn tre uker på å transportere eller gjemme deler av sine kjemiske våpenlagre. Selv om det er knyttet usikkerhet til dette er det en ting som er sikkert, og det er at borgerkrigen i Syria vil rase videre og den vil neppe la seg stanse av Putin og Obama's fredskonferanser. Opprørsbevegelsen er som kjent ingen ensartet gruppe siden den består av alt fra Al Qaida kontrollerte terrorister fra Al Nursa til en drøss forskjellige islamistfraksjoner som neppe vil ta ordre verken fra Moskva eller Washington. Disse gruppene vil neppe gjøre noe annet enn å trekke på skulderen og rope et "Allah Akbar" dersom FNs sikkerhetsråd skulle  enes om en resolusjonstekst, så krigen vil uten tvil rulle videre.

Like skeptisk som israelske avislesere?

Å lese kommentarfeltene i israelske aviser er alltid en lærerik opplevelse. Her debatteres utviklingen og det er ikke tvil om at Midt-Østen langt på vei har mistet all tillit til den amerikanske presidenten. "And the world believes Obama is just talk......He has no credibility at home or in the world at large," heter det i en kommentar og videre "I would trust King Obama to clean the alley that runs behind our house... I'm sure he could at least collect trash there and gather all those dead leaves just fine." Selv ikke denne tillit unner en tredje leser mr Obama: "I don't want him even close to my backyard!"


So, Obama got someone to bail his sorry a$$ out again after shooting off his mouth.

De folkelige reaksjonene blant leserne av israelske aviser er sterke. Hussein Obama har aldri hatt den store tillit blant leserne av israelske aviser og hans pinlige opptreden over Syria har svekket hans omdømme ytterligere. "Call me a "racist" then (big deal). The guy is a pompous fool and isn't even close to being qualified to be the POTUS. He's a pretender, goofball and a traitor," skriver en leser i Jerusalem Post og han får støtte av flere: "If you want to know how the US public feels about Obama today, go the Drudge report.
Putin is now a world leader and admired by some. The struggle  about who is the worst american president is now between Obama and Carter who is number 1 and who is number 2!" spør en av Jerusalem Posts internasjonale lesere.

Savner George Bush

Etter fire år med Hussein Obama's amatørmessige håndtering av både innenriks og utenrikspolitiske kriser har faktisk savnet etter George Bush begynt å melde seg. " That wimp actually makes me miss George Walker Bush..." heter det i en kommentar og man kan ikke legge skjul på at Midt-Østen anno 2013 desperat hadde trengt noe av George Bush evne til å ta tøffe avgjørelser. "Assad and Putin/Russia, have won. The US has been diminished with the consequences still to come. Obama is the Obama he has always been-with just some more recognizing the tragedy of his election."
"Don't equate George Bush with the idiot who is in the White House. Americans vote for him Now the world have to pay the consequences of his Inaction !!!"

Israel, du er alene nå!

De to siste ukenes åpenbare demonstrasjon av president Obama's manglende evner til å ta vanskelige avgjørelser er nok et tegn på at USAs status som supermakt er på hell. Valget av Obama i november 2008 var på mange måter et skjebnevalg for både USA og resten av verden. Hans løfte om "forandring"  innebar egentlig begynnelsen på amerikas nedtur som supermakt. Det første tegn på dette var da Amerikas president bøyde seg for den saudi-arabiske kongen lik en hund.  En ytterligere bekreftelse kom da amerikanerene for andre gang gav sin støtte til en president som systematisk har jobbet for svekke sin nasjon. Under valgkampen i 2008 ble Obama nærmest fremstilt som en slags "Messias" og mange trodde han var Antikrist, men etter snart fem år har gloryen falmet mens USAs anseelse og omdømme i verden stuper.

 "This Yom Kippur will go into the annals as the greatest diplomatic victory for the muslim nations ever. Before that they had no diplomatic victories but only victorious conquests. Since yesterday the United States have given up its role as a super power and took on a new role as a power talking only BS.
The only country that takes the US still serious enough to put its survival on her is Israel. I hope Israel wakes up to the reality soon!" skriver en leser som identifiserer seg som Norbert Haag. "Yesterday Obama took the military option off the table to get an agreement with Russia and Syria. There is no way we can get the U.N. to support military action if Assad decides not to cooperate. Russia and Syria wins and we lose. We now became a poodle to Putin and Assad.' Israel, you are now on your own, good luck!"

En påklistret trussel

For virkelig å understreke hulheten i den amerikanske politikken og i forkant av John Kerry's besøk i Israel hang Obama lørdag på sitt tradisjonelle "Al options is  on the table" for liksom å markere at USA ennå mener alvor. Selv om Netanyahu av diplomatisk høfflighet neppe vil utrykke det offentlig deler nok også han tankene i denne kommentaren som ble postet av en leser i Jerusalem Post. "Obama making yet more threats he will have to back off from?" - og det er vel også nettopp dette faktum Benjamin Netanyahu har notert seg bak øret etter de siste ukers demonstrasjon av amerikansk handlingslammelse. Det eneste Obama virkelig er dyktig i er å spille golf, samt å spytte ut tomme trusler.


Redaksjonen 15.09.13 oppdatert kl 2134

Oppdatert 16.09.13 0235

 

 

 

 

Sist oppdatert 16.09.13