Hele 2016 har vært preget av tildels dramatiske fall på verdens børser som har måtte tåle tildels dramatiske fall og paniske tilstander. I følge alle som følger markedene har dette vært den verste start på året noensinne for New York børsen som har vært preget av betydelig volatilitet. Også oljemarkedet har vært preget av kraftige fall og etter sanksjonene mot Iran nå er opphevet vil også Iran begynne å tilføre olje til verdensmarkedet. I følge Bjørn Inge Pettersen i aksjeanalyser.com kan uken som kommer bli svært avgjørende. På sin personlige blogg postet Pettersen søndag et innlegg med den dramatiske overskriften: «På tirsdag kan det bli børskrakk som i 1929» sammen med et skjermfoto fra «Black Tuesday» i 1929. Før jeg skriver mer vil jeg understreke at det Pettersen skriver ikke er en profeti eller spådom, men heller en analyse bygd på tørre makrotall som slippes tirsdag, samt på den stemning som allerede finnes i et volatilt marked preget av betydelig usikkerhet og nervøsitet
Søndagens dramatiske overskrift fra Bjørn Inge Pettersen må ikke leses som en spådom eller profeti og jeg har heller ingen illusjoner om at Pettersen, som har 25 års erfaring med teknisk analyse, økonomi og aksjemegling, sitter med en krystallkule og ser inn i fremtiden. Vi understreker også at Pettersen som ofte har hatt rett i sine analyser skriver «kan» og ikke «vil» om mulighetene for et børskrakk. «Vi har i dag hos Aksjeanalyser.com sett nærmere på den kinesiske Hong Kong Hang Seng børs-indeksen. Hang Seng-indeksen er en indeks over 50 av de største selskapene som blir handlet på Hong Kong-børsen. De globale aksjemarkedene kan stå foran nok en volatil uke når svært viktige økonomiske data fra Kina ventes å vise at verdens nest største økonomi fortsetter å vokse i det laveste tempoet siden finanskrisen i 2008/2009,» skriver Pettersen og legger til at dette har skjedd på tross av aggressive tiltak fra sentralbanken for prøve å øke veksten. -På tirsdag i uken som kommer så vil Kina legge frem tall for BNP i fjerde kvartal 2015, og det vil også bli lagt frem tall for industriproduksjonen i desember, samt tall for detaljhandelen i desember. Disse rapportene som Kina altså publiserer på tirsdag er ventet å få veldig mye fokus rundt på de globale aksjemarkedene nå til uken.
De globale aksjemarkedene har helt siden august 2015 vært under press på bekymringer om tilstanden til den økonomiske situasjonen og veksten i Kina. Hang Seng-indeksen i Kina er hittil i 2016 ned med rundt 11 prosent, mens den er ned over 30 prosent siden slutten av Mai 2015. For Shanghai Composite index er nedgangen enda større, og denne har falt med hele 18 prosent siden nyttår, og med hele 44 prosent siden toppen i begynnelsen av Juni 2015. Hang Seng indeksen som i mai i år var på over 28400 poeng har nå stupt til 19500 poeng og dersom Pettersens analyse slår til kan Hang Seng komme til å falle ned mot 12000 poeng, som vil innebære et fall fra dagens nivå på nesten 40 prosent. .-Det ble i uken som gikk utløst enda et kraftig teknisk salgssignal for Hang Seng-indeksen da den brøt ned i gjennom et veldig viktig teknisk nivå ved 20.000 poeng. Det er nå begrenset med teknisk støtte videre nedover for Hang Seng-indeksen før ned mot 17.500 poeng. Dersom også 17.500-nivået skulle bli brutt, ja så vil det tekniske bildet for Hang Seng-indeksen indikere videre fall helt ned mot tidligere bunn fra finanskrisen i 2008/2009, helt ned mot 12.000 poeng,» skriver Pettersen i sin analyse som kan leses i sin helhet her.
Vil forplante seg til hele verden
Dersom det virkelig skulle bli et børskrakk tirsdag som Pettersen så dramatisk sier kan skje på tirsdag, vil dette få verdensomspennende følger. I 1987 da aksjemarkedet krasjet på Wall Street forplantet dette seg til både Asia og Europa og innledet en økonomisk nedtur som slo svært hardt ut blant annet i det norske boligmarkedet. Mens Norge i 1987 hadde en skyhøy rente er situasjonen nå stikk motsatt og rentekutt er et av de viktigste verktøy i Norges banks verktøykasse. Det gigantiske fallet i oljeprisene har redusert Norges inntekter betydelig og siden 18 desember i fjor har oljeprisene sunket med 21,2 prosent. Det er en farlig cocktail vår økonomi står overfor dersom vi får et fortsatt stup i oljeprisene, et større krakk i aksjemarkedet, fordi vi har svært lite rente å gå på før renten er i null. I skrivende stund, klokken 0110 er markedene i Asia såvidt åpnet og både oljen og aksjemarkedene ser ut til å åpne med nedgang. Brent Crude er ned 2,56 prosent, mens Tokyobørsen ser ut til å åpne ned med 478 poeng eller nærmere 2,6 prosent. Nervøsitet foran uken vi nå har gått inn ser helt klart ut til å prege markedene i Asia mandag morgen.
Børskrakk og ruin på tirsdag, og rettsaken mot Jan Kåre Christensen på onsdag. Ja, denne uken kommer til å bli dramatisk…
Børskrakk forutsetter så langt jeg forstår denne analytikeren dårlige tall fra Kina, men jeg satt akkurat å lyttet på CNBC hvor Kina tallene som slippes i morgen var tema, og flere av de som uttalte seg var nesten like pessimistiske som Pettersen. Men det er spådom eller profeti Anders, men en analyse basert på at dersom visse forutsetninger inntreffer vil det kunne bli krakk.Det er ikke et så sier Herren eller noe slikt, men det er verd en story.
Når det gjeld rettsaken for Christensen skal det svært mye til at den ikke finner sted. Vel, Meling kan jo få hodepine eller falle i en trapp slik at den blir utsatt igjen.
En advokat jeg har brukt en gang i tiden falt i en trapp i Oslo og forulykket (Sven Harald Nordhus) som jeg hadde som forsvarer i en rettssak om abort, var sønn til den legendariske Alf Nordhus, Døde så tragisk i en trapp -så alt kan skje