Jan Hanvold, tv grunder, apostel, profet og helbreder fikk søndag god spalteplass i avisen Verdens gang med sin kontroversielle Facebookpost der han mente Erna og Norge fornærmer Russland og Putin ved å ikke delta på 70 års markeringen for avslutningen av andre verdenskrig. Søndag kveld responderte Hanvold på VGs oppslag slik: «VG må ha lite stoff om dagen. Siden de siterer mine uttalelser på Facebook. Det eneste jeg ønsker er fred for Ukraina,» skriver Hanvold som tilsynelatende er overrasket over VGs oppslag
Jan Kaare Hanvold er mannen med mange stempler og kallenavn. For noen er han Guds apostel og en Herrens tjener, for andre en svindler, lurendreier og sjarlatan. For andre igjen er han en «horebukk» på grunn av sine gjentatte skilsmisser og gjengifte, men andre igjen vil omtale ham som en «løs kanon på dekk» som skyter uten å tenke. Hanvold er også mannen som har våget å gå nye og kontroversielle veier og er slett ikke redd for å omtale andre som «kjettere» slik han gjorde da Ulf Ekman konverterte til katolsk tro. Hanvold selv omtaler seg som en «apostel» med en ukomplisert tro, en apostel som våger å gå nye veier og samtidig gjør sitt for å bringe kristentroen i miskreditt gjennom å importere en stadig voksende strøm av falske lærere og profeter til Norge. Forkynnere og «apostler» som alle har det til felles at de forkynner et annet evangelium og en annen Kristus enn den vi møter i Bibelen. Hanvolds omstridte og kontroversielle virksomhet vil helt sikkert komme til å vekke rabalder også i fremtiden. Et kritisk søkelys på hvor pengene går og Jan Hanvolds økonomiske disposisjoner er nok verd en lengre og dyptpløyende undersøkelse, og Hanvold selv bør forvente kritiske spørsmål også i forhold til dette. Som kjent har den omstridte apostelen en tvilsom fortid og forhistorie som gjør at noen bør grave dypt, svært dypt.
Broder Hanvold er en stadig påminnelse om hvor mye til felles han har med Aage Samuelsen, selv om de samme evner til å holde fengende taler samt skrive og komponere musikk som varer ikke er der. I likhet med Samuelsen er han en Herrens rabagast som snakker rett fra leveren, og som pinsevennenes redaktør Oddvar Nilsen en gang sa om Samuelsen: «Det er best at han rapporterer direkte til Herren.» (sitat omtrentlig). Dette er nok også manges mening om Hanvold.
Aage Samuelsen klarte det som ingen andre klarte – å fornye et tilstivnet frikirkefolk, (og de som aldri fikk være på et Maran-Ata møte fra 60-tallet kan bare få med seg et møte fra Evangeliesenteret i dag. Likheten er påfallende. Og for ordens skyld – da Samuelsen kom på banen slo folk seg på knærne over at latter, elektrisk gitar og taktfast håndklapping kunne høres på et kristent møte – idag er slikt vanlig langt inn i konservative kirker).
På samme måte har Jan Hanvold klart med sine usensurerte ytringer maktet å skaffe seg en tilhengerskare som teller tusener. Samme hvor ville påstandene er, så er det en betydelig flokk som applauderer. Visjon Norge er blitt lokomotivet i norsk kristen-tv, og trues ikke av de to småbrødrene Kanal 10 og Gospel Channel.
Aage Samuelsen lot seg også inspirere mye fra USA og dro på flere turer til «God’s own country» for å hente inspirasjon, ikke minst til sanger og kor. Hanvold gjør like så. Ideen om å «så inn» for å høste er helamerikansk og selve grunnpillaren i VNs økonomi. Og hva angår økonomi er det også sammenfallende punkter mellom Samuelsen og Hanvold. Førstnevnte mente at s.k. «kjærlighetsoffer til broder Aage» ikke skulle telles og bokføres i menigheten. Hvilken fritidsforstander våget å protestere mot slikt? Hanvold mener på samme måte at innsamlinger ikke skal rapporteres til den norske Innsamlingskontrollen, og Visjon Norge er følgelig ikke medlem der.
Uansett hva man måtte mene, er det ikke et eneste kirkesamfunn i Norge som har våget å starte en 24/7 kristen TV-kanal, som til overmål feirer 12-års jubileum. I USA forsøkte det største krisne kirkesamfunn seg – baptistene – på 80-tallet, men de økonomiske utfordringene ble for store, og kanalen ble lagt ned. Etableringen var i en slags protest mot to andre gründere som virkelig fikk det til på slutten av 70-tallet: Pat Robertsen med CBN på Østkysten og Paul Crouch med TBN på Vestkysten. Begge kanalene er i full virksomhet den dag i dag.
Det vil antagelig Visjon Norge også være om 30 år.