Kina vurderer flyforbudssone for å hindre Nancy Pelosi fra å lande på Taiwan

Kinesiske myndigheter vurderer å opprette en flyforbudssone rundt Taiwan slik at flyet som skal frakte Nancy Peolsi til hennes offisielle besøk på Taiwan blir hindret. «Speaker i USAs hus, Nancy Pelosi, sitt besøk i Taiwan kan utløse en konflikt uten sidestykke mellom Beijing og Washington, skriver South China Morning Post , som siterer militæreksperter. Ifølge samtalepartnerne til publikasjonen vil kinesiske myndigheter bruke diplomatiske, økonomiske og til og med militære midler for å forhindre denne reisen.

Den korrupte og svært Trump-fiendtlige speakeren for kongressen i USA kan komme til å avlyse eller utsette sitt planlagte besøk til Taiwan tror mange. Kina som oppfatter Taiwan som en del av Kina er tydelige på at hun ikke er velkommen og at et slikt besøk også er et brudd på «ett Kina politikken» som det har vært bred enighet om skal gjelde. Som militærekspert Li Jie bemerket, «Pelosis plan om å besøke Taiwan øker risikoen for en militær konflikt mellom det kinesiske folkets frigjøringshær ( PLA ) og det amerikanske militæret over Taiwan-spørsmålet, siden fastlands-Kina i dag er veldig forskjellig fra hva det var i. midten av 1990-tallet. Publikasjonen klargjør at eksperten sikter til den tredje Taiwanstredet-krisen i 1995-1996, da Washington sendte to hangarskipstreikegrupper til regionen for å hindre det kineisiske militæret i å gjøre missiltester til en reell invasjon av Taiwan.
Det amerikanske militæret har sagt at det kan sende hangarskip for å eskortere Pelosi om nødvendig, la Li Jie til, men i dag har det kinesiske militæret allerede to slike skip i tjeneste, og det ville være for risikabelt for begge sider å utplassere en så massiv styrke på sjøveier. På sin side sa Ni Lexiong, professor ved Shanghai University of Political Science and Law, at innsnevringen av det militærtekniske gapet mellom Beijing og Washington har gjort det kinesiske lederskapet mer aggressivt og mindre tolerant overfor provokasjoner og utfordringer fra amerikanerne.

Zhou Chenming, en forsker ved Beijings tenketank Yuan Wang, sa at den kinesiske hæren er «veldig sint» fordi den har følt seg misligholdt av USA de siste månedene, til tross for Beijings gjentatte advarsler om risikoen forbundet med et slikt besøk.
En militær kilde for avisen, som uttalte seg på betingelse av anonymitet, sa at Pelosis besøk kan falle sammen med årsdagen for grunnleggelsen av PLA 1. august, i anledning av hvilken den kinesiske hæren kan organisere store militærøvelser med deltakelse av fly og marine i Taiwanstredet. Etter hans mening vil de kinesiske væpnede styrkene gjennomføre mer aktive patruljer i Taiwanstredet og utenfor østkysten av Taiwan, ettersom amerikanerne kan prøve å levere Pelosi på et krigsskip fra den amerikanske marinebasen i Okinawa. 
Pelosis tur til Taiwan var opprinnelig planlagt til april. Dette besøket kan være det første besøket til øya siden 1997 av speakeren for det amerikanske representantenes hus. Imidlertid testet hun senere positivt for koronavirus, besøket ble utsatt, mens det kinesiske utenriksdepartementet krevde at Washington fullstendig avlyste reisen.
I juli kom det rapporter om at Pelosi forberedte seg på å besøke Taiwan i august. Beijing advarte om at de absolutt ville ta avgjørende tiltak for å beskytte statens suverenitet og territorielle integritet, og ansvaret for de mulige konsekvensene ville falle på USA.