Uroen i obligasjonsmarkedet kan lett smitte over på aksjemarkedet Et uhyre nervøst aksjemarked mottok onsdag nyheten om at Donald Trump var valgt til USAs neste president selv om et flertall av velgerne faktisk har stemt på Hillary Clinton. Den overraskende valgseieren til Donald Trump skapte nærmest full panikk på Tokyo-børsen, men i USA var det obligasjons-markedet som primært har fått kjenne på stormen og presset prisene på obligasjoner nedover og rentene oppover. I følge Wall Street Journal utløste valgresultatet et større «sell of» i statlige obligasjoner mens rentene på 10 års US Treasury gjorde sitt største byks oppover på ni måneder.
Dagens hopp i renten er det største siden juli 2013 og rentene på 10 års papirer er nå 2,07 prosent. I følge insidere i markedet, er det troen på at Donald Trump administrasjonen vil presse frem et høyere rentenivå som er årsaken til den store usikkerheten i markedet, og ironisk nok vil det dermed bli tungt belånte amerikanere som først får føle på Trump administrasjonens økonomiske politikk. Over hele Europa har rentene i dag peket forsiktig oppover og det er ikke sikkert at DNB blir den eneste banken som øker boligrentene. Det er tegn på mer smerte som ligger foran for dem som har investert i gjeldspapirer. På tross av stigende rente viste investorene liten interesse for å kaste mer dollars inn i obligasjoner. For aksjeinvestorene ble det en litt svingende dag. Førhandelen i Asia pekte på et betydelig stup, men dette ble det aldri noe av, og i New York åpnet børsene opp, men svingte litt opp og ned, før den endte solid i pluss. Det de fleste i markedet likevel tror er at dagens valgresultat øker sjansene for at sentralbanken kan komme til å øke rentene i en raskere takt enn tidligere antatt. Fra før har sentralbanken tatt til orde for en renteøkning i desember, og amerikanske lånetakere kan nå regne med flere hyppige renteøkninger fra sentralbanken.
Hillary fikk flest stemmer, en splittet nasjon
På tross av at Donald Trump vant kampen om å bli president, er det likevel så at Hillary Clinton var den som fikk flest stemmer av alle. I følge tall hentet inn nå i kveld har Hillary Clinton fått mest stemmer (48%) eller 59 760 810 stemmer, mens Donald Trump har fått 182 140 stemmer færre og har 47 prosents oppslutning. Når 99 prosent av alle stemmene er talt opp viser det seg at 59 578 670 amerikanere har gitt sin stemme til Donald Trump som likevel går av med seieren på grunn av det spesielle amerikanske valgsystemet. Donald Trump har som kjent kommet med svært mange løfter til sine tilhengere, og det er nå den virkelige jobben begynner for president Trump. Han har allerede lovet betydelig skattelette til spesielt middelklassen, men dersom sentralbanken i stedet pøser på med renteøkninger vil stigende boliglånsrenter og økende inflasjon bli det første velgerne vil måtte håndtere. Det vil kreve betydelig smerte å få endret den skakkjørte amerikanske økonomien, og med et splittet folk bak seg, trenger Trump all den visdom han kan få. Samtidig i bakgrunnen finnes det de som forestiller seg at «systemet eller makteliten vil ta hevn ved å foreta økonomiske grep som kan utløse en større nedtur i det amerikanske aksjemarkedet. Hvorvidt denne frykten er ubegrunnet vil vi finne ut i løpet av de neste uker og måneder.