Den stadig eskalerende spenningen mellom USA og Nord Korea har fått store overskrifter denne påsken. I nær sagt hver eneste nyhetssending blir vi påminnet om den dramatiske situasjonen og spenningen som er oppstått rundt Nord Korea og deres atomprogram. En tydelig bestemt Donald Trump har gjentatte ganger sagt at Nord Korea er et problem som vil bli tatt hånd om, og både Nord Korea. Sør Korea og ikke minst USA gjør seg nå rede til en militær konfrontasjon som kan utløse krig og blodsutgytelse. Vi har flere ganger de senere år lagt ut saker omkring Nord Korea og trusselen om krig uten at truslene har materialisert seg. Denne gangen kan ting være annerledes, fordi vi nå har en uforutsigelig president i Washington og en ennå mer uforutsigelig diktator i Pyongyang.
Faren for en væpnet konflikt mellom USA og Nord Korea er denne gangen langt mer sannsynlig denne gangen enn de tidligere gangene det har blåst opp til krig og konflikt over det rabiate regimet til Kim Jong-un. For oss som husker litt bakover har nær sagt alle provokasjonene fra Nord Korea tidligere ført til avisoverskrifter og økt spenning på Korea halvøya. Ved jevne mellomrom og på viktige dager for det kommunistiske diktaturet i Nord Korea, har landets leder fyrt av en salutt i form av ei kjernefysisk prøvesprengning som har provosert verden, eller en eller annen rakett som har falt ned i Japanhavet. Det både Sør Korea, Japan og USA frykter, er at Nord Korea skal utvikle raketter som enten kan nå USA eller Japan, og hver eneste gang Nord Korea har tatt et nytt steg i retning av å presentere et våpen som kan true Japan eller USA, har verden protestert, USA kommet med trusler og nye sanksjoner er blitt innført.
Mer sannsynlig nå enn under Barack Obama
Også under Barack Obamas tid i Det Hvite Hus var det perioder der det så ut som om Nord Korea og Sør Korea og deres allierte USA var på vei mot væpnet konflikt. Imidlertid ble det hele bare med ord og trusler, og etter noen spennende dager med mediaoppslag og truende retorikk, roet tingene seg -selv om situasjonen på ingen måte ble avklart. Nord Korea fortsatte å være et uro moment som truet sine nærmeste naboer med krig. I august 2015 oppstod det en spent situasjon da Sør Korea satte opp noen høyttalere som sendte propaganda som kunne bli hørt et stykke inn over den nord koreanske grense. Den gang avbrøt Sør Korea sine sendinger for å dempe spenningen. Det har opp gjennom årene vært en rekke mindre trefninger mellom Nord og Sør-Korea hvorav den mest alvorlige de senere år fant sted i mars 2010 da 46 Sør-Koreanske sjøfolk omkom når det sørkoreanske marinefartøyet Cheonan senkes. Nord-Korea har aldri innrømmet senkingen, men en internasjonal havarikommisjon har konkludert med Nord Korea stod bak. Sommeren 2010 ble to Sør-Koreanske soldater og to sivile drept da Nord-Korea avfyrte om lag 100 granater mot den sørkoreanske øya Yeonpyeong. Selv om befolkningen i Sør Korea er vant til sabelrasling og trusler om krig, frykter mange at tingene nå er annerledes i og med at USA har fått en president som ser ut til å følge opp sine trusler med handling. Den nåværende situasjonen mellom USA og Nord Korea er nå så spent at president Trump har sendt visepresident Mike Pence til Sør Korea for samtaler med regjeringen i Sør Korea som kan vente massive gjengjeldelser fra Nord Korea dersom krig skulle bryte ut. Franklin Graham skal på Twitter ha sendt ut en oppfordring til amerikanske kristne til å be for visepresident Pence idet han reiser til et område som snart kan bli omgjort til en krigssone.
https://www.youtube.com/watch?v=OFlHzkEbXyA
Situasjonen i Nord Korea har preget store deler av nyhetsbildet denne påsken og Nord Korea ser ut til å bli den første virkelig store utenrikspolitiske utfordringen Donald Trump vil måtte hanskes med. Mens tidligere amerikanske ledere har møtt situasjonen med Nord Korea med en blanding av trusler og diplomati, har president Trump bestemt seg for å vise muskler med å sende en stor flåtestyrke som fosser frem mot Korea samtidig som de gjennomfører en større øvelse sammen med styrker fra Sør Korea. Forskningsprofessor Stein Tønnesson mener det denne gangen er stor risiko for krig mellom USA og Nord-Korea. Han frykter kolossale tap av menneskeliv, rapporterer avisen Verdens Gang, mens tidligere amerikansk forsvarsminister, Leon Panetta, til NBC News har sagt at Trump risikerer en atomkrig med Nord-Korea. Det vi nå står overfor i Korea er en uforutsigbar og uberegnelig diktator som uten tvil er villig til å utløse en større krig dersom hans maktposisjon er truet, og en ny og uerfaren amerikansk president som forsøker å få fokus bort fra pinlige nederlag på hjemmefronten og som ønsker å demonstrere for all verden at han er en handlingens mann som både følger opp sine trusler og som ønsker å vise lederskap, der president Obama bøyde unna. Dersom vi summerer det hele, er konklusjonen min at sannsynligheten for en krig denne gang er større enn tidligere. Hvorvidt Nord Korea og Kim Jong-un vil bøye unna og ikke provosere verden med en ny kjernefysisk
prøvesprenging er noe vi kanskje får svar på i løpet av de få neste dager. Som kjent marker Nord Korea «solens dag» i lørdag, og normalt vil det nord koreanske regimet markere dagen med en større militær overraskelse som kan være alt fra å skyte opp en truende missil til en kjernefysisk prøvesprenging. Vi får alle håpe at Nord Korea denne gangen avstår fra å gjøre noe dumt, for dersom de velgere nok en provokasjon, vil nok president Trump demonstrere for Kim Jong-un at han mener alvor. Vi skulle kanskje alle ta inn over oss Franklin Grahams (foto) oppfordring, sette av litt tid til bønn for situasjonen -og også be for den undertrykte kristne kirke i Nord Korea.
Relevant: Ny sabelrasling og spenning mellom Nord og Sør-Korea, Nord-koreansk ultimatum til Sør
Gud har kontroll
Bra at ingen av disse to «uforutsigelige» øverstkommanderende har mot til å erklære den andre parten en krig ingen av dem er tjent med.
«Mye skrik og lite ull»
Jeg håper så avgjort at de avstår fra krig. Krig er noe grusomt, men det kan skje. Så vi får avvente.