Svært mange kristne nettsider er ikke mobilvennlige og kan dermed bli dumpet i søkemotoren Google
Google kommer stadig vekk med nye algoritmer for å ranke nettsteder etter forskjellige kriterier. I november 2014 kom det en funksjon som gjør det lettere for de som søker å finne fram nettsider som er mobilvennlige. Den 21. april 2015 tar Google steget videre og tar med mobilvennligheten i rankingen av nettstedene. Det vil si at dersom nettsidene dine ikke er mobilvennlige vil rankingen gå ned i forhold til andre nettsteder som er mobilvennlige. (foto av Normisjons lokale i Oslo og nettsidene til Normisjon er blant de som ikke oppfyller Googles nye krav) For mange menigheter og kristne sider vil endringene kunne få konsekvenser i form av at nettsiden vil ramle nedover på resultatlisten når noen gjør et søk etter bestemt informasjon. Søkelys har sett litt på hvilke menigheter og kristne nettsteder som ikke er tilpasset Google’s aller siste kriterier.
Tirsdag 21 april er altså en dag mange bør merke seg dersom de søker å komme høyt opp i Google’s ranking av sider og en rekke nettsider Søkelys har testet er rett og slett ikke tilpasset den nye mobile virkelighet. Blant menigheter som ikke har mobilvennlige nettsider og dermed risikerer å bli dumpet nedover på listen i Google søk finner vi nettsider til menigheter som Pilgrimsfolket, Zion Fevik, nettsiden til Oslo Kristne Senter, Normisjon, nettsiden til norsk Luthersk Misjonssamband, nettsiden til Drammen Filadelfia, Salem i Kristiansand. Også Norsk Luthersk misjonssambands organ «Utsyn» risikerer dumping da den er lite mobilvennlig. Salemkirken i Oslo får også stryk karakter av Google og det samme gjelder nettsiden til Kristiansand Frikirke. Troens bevis er også på Googles svarteliste. Nettsiden til Åpne dører som jobber for forfulgte kristne er blant dem som ikke er mobilvennlige og det samme gjelder nettsiden til misjonsforbundet, baptistkirkene i Norge og hovedsiden til de frie evangeliske forsamlinger i Norge. Oslokirken til pastor Jan Aage Torp er heller ikke tilpasset og det samme gjelder nettsiden til Vennesla Filadelfia. Den religiøse sekten Nardus som ledes av Torkild Terkelsen risikerer også å bli dumpet nedover og det samme gjelder nettsidene til indremisjonsforbundet. Nettsidene til Norges kristne råd får flere anmerkninger og det samme får nettsidene til Misjonshuset i Kristiansand. Søkelys har sjekket et femtitalls sider og omlag 35 prosent av sidene får stryk av Google. Det «sovende» nettstedet «kristen.no» som var det siste vi sjekket fikk forøvrig også strykkarakter av Google og det samme gjorde hovednettsiden til den kontroversielle bloggeren Jan Kåre Christensen.
Nettsider kan sjekkes
Også mange kristne nettsider vil bli berørt av endringene som finner sted førstkommende tirsdag og det kan være lurt å sjekke hvorvidt ens menighets eller organisasjons nettside er tilpasset de nye krav fra Google. Fra før har vi fastslått at store kristne nettsider som Vårt Land, Verdidebatt og avisen Norge i dag ikke var mobilvennlige. Imidlertid presenterte Vårt Land mandag sin nettavis i nytt format og med kul layout og tåler nå Google’s mobilvennlighetstest.
Sjekk hvorvidt din eller din menighetsnettside er mobilvennlig