Søkelys

                                                      


  Tilbake
   

 

Netanyahu ber Obama ta til vettet over Irans forsøk på å kjøpe tid

Ikke la dere lure av Iran

Det iranske regimet er dypt innvolvert i blodbadet i Syria, har gjennom flere ti år vært hovedsponsor av terrorisme både mot Israel og er eksperter på å holde det internasjonale samfunnet for narr. Ingen må la seg lure av den iranske presidentens smilende fasade, for han er en holocaust fornekter og Irans politikk er uendret," sa den israelske statsministeren som har instruert de israelske diplomatene til å forlate FNs hovedforsamling under den iranske presidentens tale. Netanyahu og Hussein Obama er på kollisjonskurs over Iran og Netanyahu frykter med rette at den amerikanske presidenten også vil forråde Israel. "Verden må ikke la seg lure av de tilsynelatende nye tonene fra Teheran. Ingenting er forandret. Senest i forrige uke nektet den iranske presidenten og anerkjenne jødenes holocaust som et historisk faktum, og videre har ikke Iran i praksis endret en tøddel av sin politikk.  Iran oppfatter de nye signalene fra Vesten som er grønt lys for å fortsette å utvikle atomvåpen

Frykter Obama's ettergivenhet

På samme måte som Nord-Korea gjorde det vil Iran fortsette å arbeide med å få sanksjonene fjernet i bytte mot kosmetiske innrømmelser, mens de fortsetter å bevare sin evne til å kunne utvikle en atombombe,"  sa Netanyahu videre. Den israelske statsministeren bemerket at han er er posistiv USAs president Hussein Obama forsøk på å komme i dialog med den iranske presidenten, men la til at ord må følges opp med handlinger. "USAs president er svært naiv dersom han kjøper den iranske propagandaen. I sin tale i FN hevdet den iranske presidenten at Iran ikke utgjør noen trussel for verden samtidig som han kritiserte de vestlige sanksjonene mot landet. Det den iranske presidenten unnlot å si var at hans styrker ennå utgjør en trussel for deler av det syriske folk som utkjemper en borgerkrig hvor Iran er tungt inne på Assad regimets side. Et annet faktum den iranske presidenten bevist valgte å tie om er Irans stadige sponsing av terrorvirksomhet, spesielt rettet mot Israel. For israels del er de nye og ettergivende signalene fra Washington overfor Iran svært dårlig nytt, og man har vel etterhvert begynt å innse at USA under Obama aldri vil komme til å gripe inn militært overfor Iran.

Europa og USA i ferd med å akseptere et kjernefysisk Iran

Netanyahu alene om bekymringen

Både USA og Europa er til Netanyahu's store skrekk i ferd med å akseptere at Iran blir en kjernefysisk makt. Etter flere år med kraftig israelsk alarmering og innbilt tillitt til at Obama administrasjonen delte deres uro, blir det nå tydeligere og tydeligere at Europa og USA har valgt å parkere Netanyahu på sidelinjen. Netanyahu's blinde tro på at Obama administrasjonen mente alvor med sine "all options is on the table" retorikk har vist seg å være et blindspor. Benyamin Netanyahu som kom til makten med løfte om å stanse Iran vil kunne gå over i historien som den israelske lederen som satt med makten da Iran skaffet seg kjernefysisk kapasitet. Sannheten er at Hussein Obama aldri har ment alvor med sine trusler om Iran og den israelske statsministeren må snart ta det tunge valget, enten fortelle den israelske opinion at de vil måtte leve med en kjernefysisk trussel fra Iran eller og være modig som statsminister Begin som bombet Osirak reaktoren i 1981 eller som statsminister Olmert som satte en stopper for president Assads atomambisjoner i juli 2007.

Lite forandret under den nye iranske presidenten

Både Europa og USA er i ferd med å akseptere et kjernefysisk Iran og i forkant av forhandlingene mellom Iran og 5+1 landene uttrykker Washington stor optimisme selv om Iran ikke har signalisert at de vil skrinlegge sitt atomvåpen program. Har Iran kunngjort at de er rede til å åpne alle sine kjernefysiske anlegg for internasjonal inspeksjoner? Vil den iranske presidenten komme til å fremsette et slikt tilbud i FN onsdag? Har Iran lovet å slutte å utvikle ballistiske raketter som kan bære kjernefysiske stridshoder? Og hva med den islamske republikken lange sponsing av statsterrorisme mot israelske og jødiske mål over hele verden? Har de dødbringende nettverk blitt kalt hjem? Og videre, Har Tehran begynt å trekke sine tropper ut av Syria og avsluttet sitt samarbeid med Bashar Assads regime? Eller nok et spørsmål: Har Iran sluttet med å levere våpen og raketter til Hizbollah? Har noen lagt merke til at Iran bygger en marinebase på Port Sudan mot kysten av Saudi-Arabia? Har Iran virkelig gitt opp sin ambisjon om å "fjerne Israel fra kartet" eller har de sluttet å fornekte nazistenes Holocaust på jødene? På tross av at man må svare nei på samtlige av disse spørsmål er Vesten anført av Barack Hussein Obama i ferd med å la Iran få det nøyaktig som de selv vil.

Har fått lisens til propaganda

Etter Obama's mageplask over Syria har det iranske regimets propagandamaskineri fått ny bensin. Med ett har presidentens og medlemmene av hans regime (som systematisk bryter menneskerettighetene overfor blant andre kristne) - fått fri lisens til å fylle opp vestlige medier med jevnlig propaganda for å ufariggjøre det iranske regimet. Hjemme demonsterer det iranske regimet sine militære tenner med sin største demonstrasjon av sitt rakettarsenal noensinne. Mange av rakettene som ble vist har en rekkevidde på opptil 2000 kilometer. De 30 våpen som ble vist frem inkluderte 12 Sejil og 18 Ghadr raketter som kan nå Israel og amerikanske Gulf baser - selv om Rouhani uttalte at de var "for defensive formål." På tross av at Hussein O har kjøpt propagandaen og har svelget det iranske agnet finnes det ingen god begrunnelse på hvorfor Netanyahu skal gjøre det samme. På tross av det iranske regimets nye fasade har ikke ayatollahene endret sine flekker og posisjoner selv om Washington har. Kilder nær statsminister Netanyahu kan fortelle at statsministeren er fast bestemt på å rive av det falske slør på Irans ansikt, selv om han står alene og vil være en ensom røst når han taler til FN senere denne måneden. Sist torsdag forsøkte Netanyahu å kaster vann på Rouhani påstander om at Irans atomprogram var fredelig, og kalte dem uredelige. Han avviste Irans tilbud om å engasjere seg i diplomatiet  og kalte dette ett falsk "media spin", som bør ikke lure noen.
Men ingen i Vesten lyttet. Og hjemme, i Israel spør folk hva som egentlig har skjedd med Netanyahus høytidelig valgkamp løfte om å forhindre at Iran skulle få seg atomvåpen. Vil han bakke opp sin røde strek med handling, eller vil han "ta en Obama" å bare gi et gult kort når Iran avfyrer sin første prøvespregning?

Netanyahu's røde strek

I likhet med president Hussein Obama har den israelske statsministeren også hatt det med å tegne røde streker. Mens den feige amerikanske presidenten aldri mente å bakke opp truslene med handling, gjenstår det ennå se om Netanyahu er like tøff og modig som sine to forgjengere Ehud Olmert og Menachem Begin, som begge fulgte opp sine trusler med handling.

 

 

 

 

 

Sist oppdatert 03.09.13