Søkelys

                                                      


  Tilbake
   

 

Han kjøpte ikke den rette tid

Løpet kjørt over Iran

Netanyahu's politikk overfor trusselen fra et kjernefysisk Iran ligger nå i ruiner. Mannen som kom til makten nettopp med sitt løfte om å forhindre Iran fra å utvikle atomvåpen kan nå ikke gjøre noe annet enn å innse at Israel er fratatt de muligheter man hadde. "Den 26 september 2013 vil gå over i historien som den dagen da Israel mistet sin frihet til å bruke makt enten mot atomtrusselen fra Iran eller mot Syrias kjemiske våpenkapasitet, - så lenge Hussein "Chamberlain" Obama er president i USA. Etter år med snakk og tomme trusler har Obama slått inn på en ettergivelseslinje som langt overgår Neville Chamberlains berømte "appeasement policy" som brakte verden inn i en stor katastrofe i 1939. Det er det israelske nettstedet "Debka" som fredag kan fortelle sine lesere at begivenhetenes gang i løpet av noen få korte høstuker har gjort Netanyahu's Iran politikk irrelevant. Les Debka saken her

Skulle forhindre at Iran fikk atomvåpen

Det var knyttet store forhåpninger til Benjamin Netanyahu da han i 2009 kom til makten for andre gang etter ti år. Hans hovedbudskap og løfte var at med ham i sjefsstolen ville Iran aldri bli en atommakt, men etter fire år med jevnlig alarmering uten å skape annet enn oppgitt hoderystning i Washington, har Netanyahu nå blitt satt på sidelinjen og er i realiteten fratatt initiativet, etter at Hussein Obama og Vesten nå tilsynelatende kan fastslå at  sin"appeasement policy" ser ut til å ha lykkes overfor Iran. I løpet av noen få korte dager i New York har den nye iranske presidenten lykkes med å overbevise Vesten og vår tids Neville Chamberlain (Obama) om at Iran har fredlige hensikter. På tross av at Iran er tungt innvolvert i den syriske krigen på president Assads side og dermed er en av garantistene for at den blodige krigen fortsetter, blir den iranske president Rouhani nærmest hyllet som en fredsdue av naive vestlige ledere og media. Selv om tonene fra Teheran nå syntes mer liflige må man likevel ikke glemme at alle ord som strømmer ut av den iranske presidentens munn, har et mål og hensikt, nemmelig å få avlyst flest mulig av de vestlige sanksjonene mot landet. Den som til syvende og sist har det siste ordet i Iran er ikke presidenten men Ayatollah Ali Khameni.

Har lært av Nord-Korea

Det iranske regimet som er dypt innvolvert i en rekke konflikter, terrorgrupper og borgerkrigen i Syria har lenge samarbeidet tett med det nord-koreanske regimet. Også Nord-Korea inngikk "avtaler" i bytte mot matvarehjelp eller opphevelse av enkelte sanksjoner. Daværende president Bush var meget tydelig på at USA ikke ville tillate at Nord-Korea fikk atomvåpen, og man trodde det ennå lå langt frem da Nord-Korea avfyrte sin første prøvespregning. Hvorvidt Iran er inne på samme spor gjenstår å se, men at Israel har grunn til å være skeptisk til avtaler som innvolverer muslimske ledere forstår vi godt. Det som er mulig og sannsynlig er at det iranske regimet "tar en Obama," og sier en ting å gjøre noe annet. Et annet faktum lederne i Midt-Østen har merket seg er at den amerikanske presidenten har fremstått som "ustabil og vinglete" noe også Syrias president Bashar Assad nylig bemerket.

To bemerkelsesverdige måneder

Den måneden som har gått etter at det syriske regimet tok livet av 1500 sivile ved hjelp av sine kjemiske våpen har bydd på oppturer og nedturer for partene i Midt-Østen. Syria's president som bare for noen uker siden stod overfor et amerikanske angrep har blitt Syria krisens store seierherre sammen med aksen av støttespillere i Teheran, Hizbollah og Moskva. I Jerusalem, Riyadh, Ankara og inne på slagmarken i Syria har man i dyp frustrasjon kunne se hvordan mulighetene glapp og nederlaget var et faktum. For opprørne i Syria betyr det ytterligere blodsutgytelse, for Saudia-Arabia og de andre som sponset Assads fiender var det et slag i ansiktet, og for Israels statsminister et skikkelig spark under beltestedet fordi hele hans politikk overfor Assad og Iran nå er lagt i ruiner. Det er en gråaktig israelsk statsminister som slukkøret må ta til takke til de bitene "master Obama" kaster til ham.

Iran har alt atombomber?

Som om ikke alt dette er nok kunne den israelske avisen Maariv fredag fortelle at Iran allerede har en atombombe og den røde streken dermed også er krysset. I følge avisen som viser til anonyme sikkerhetskilder skal Iran allerede ha krysset den røde linjen og at det nå er forsent for Israel til å gjøre noe. Det er den israelske journalisten Shalom Yerushalmi som skal ha gjengitt en israelsk sikkerhetskilde, og dersom dette viser seg å holde vann, kan vi godt forstå Irans vilje til å forhandle "dealer" med Vesten. Man kan godt inngå en "deal" for å få fjernet sanksjonene samtidig som man besitter et hemmelig lager av atomvåpen man kan bruke ved en senere anledning. Dermed kan kanskje de røster som hevder at Iran vil "nuke" USA en gang i fremtiden få rett.

 

 

 

 

Sist oppdatert 27.09.13