Netanyahu ber nå sentrale Likud ledere om å forberede på nyvalg, men håper det blir unngått, krisestemning i den israelske regjeringskoalisjonen
Det er nå flere og flere signaler som syntes å pekte mot et snarlig sammenbrudd i Benyamin Netanyahu’s koalisjonsregjeringer, ultraortodokse lovgivere hevdet søndag at de skal blitt kontaktet av politikere og forretningsfolk som oppfordret de ultraortodokse om å være med å danne en alternativ regjering ledet av Yesh Atid partiets leder Yair Lapid (bildet) og arbeiderpartiets partileder Isaac Herzog. Knesset representantene Yaakov Litzman og Moshe Gafni som begge er medlemmer av det ultraortodokse «United Torah Judaism» partiet sa at de begge i løpet av de siste ukene har fått tilbud om å være med i en «sentrum-venstre orientert koalisjon som hypotetisk vil kunne erstatte Netanyahu’s nåværende koalisjonsregjering. Den ene av de to ultraortodokse fortalte at tilbudet ble gitt ham av en forretningsmann tilknyttet Lapid som fortiden er del av Netanyahu’s koalisjon, mens den andre av de to ortodokse fortalte at tilbudet ble fremsatt av en sentral politisk figur. Ytterligere detaljer om identiteten til disse to er ikke blitt gitt, melder Times Of Israel søndag kveld.
Etter den delvis feilslåtte israelske militæraksjonen mot Hamas i sommer har Netanyahu måtte møte fallende oppslutning og økende intern uro i koalisjonen han leder. I de siste ukene har også Netanyahu møtt økende press fra koalisjonsmedlemmer som tilhører sentrum/venstresiden i Israelsk politikk som også har uttrykt kritikk over hans håndtering av den feilslåtte fredsprosessen med palestinerne. En rekke medlemmer av koalisjonen har i tillegg vært frustrerte over at statsministeren har vært ute av stand til å dempe spenningen som er oppstått med arabisk israelere. De indre spenningene i regjeringen slo ut i full blomst søndag, da Netanyahu (bildet) annonserte at han ville overstyre justisminister Tzipi Livni’s overraskende beslutning om å brått avbryte en intern debatt i regjeringen omkring et omstridt lovforslag som ville sikre at Israel skal defineres som en jødisk stat. Statsministeren stresset søndag at lovforslaget ikke ville bli presentert for minister- komiteen på nytt som Livni ønsket og forslaget istedet vil bli diskutert i et fullt regjeringsmøte neste uke. Et slikt regjeringsmøte har autoritet til å fremme et lovforslag til Knesset for en avstemming i plenum.
Spriker i alle retninger
Utover uenigheten om dette er det også intern uenighet både om det kommende statsbudsjettet som Yair Lapid krever skal bli godkjent uten forandringer, og det klages også på at Netanyahu regjeringen er blitt mer høyrevridd. Imidlertid er det ikke bare sentrum/venstresiden i koalisjonen som klager på Netanyahu. Også fra Høyre møter den israelske statsministeren betydelig press. Det er spesielt de 12 medlemmene av partiet «Jødiske Hjem» som ledes av Naftali Bennett som presser på i motsatt retning. For to uker siden, midt under opptøyene i Øst-Jerusalem og etter en serie med terrorangrep i hovedstaden, uttalte økonomiminister Bennett at «regjeringen ikke har rett til å eksistere» dersom den ikke kan garantere sikkerheten i hovedstaden. «En regjering som ikke vet å gjenopprette avskrekkelse og suvereniteten og sørge for sikkerhet for dets borgere i deres egen hovedstad, har ikke eksistensberettigelse, sa Bennett da.
Exit Netanyahu?
At den nå¨værende regjeringskoalisjonen nå er i ferd med å gå i oppløsning blir mer og mer tydelig for dem som følger Israelsk politikk. Den interne slitasjen var allerede godt synlig før sommerens Gazakrig og da krigen ble avsluttet uten en tydelig seier, -og uten hele sikkerhetskabinettet fikk sagt sin mening ble det mer og mer tydelig at koalisjonen stod foran store utfordringer. Parallelt med at israelerne forstod at heller ikke denne krigen hadde ført til en varig løsning falt oppslutningen om Netanyahu markert i den israelske opinionen. Det ble åpent for alle at Netanyahu hadde kopiert Ehud Olmerts bedrift under Gazakrigen i 2008 og satt i gang en krig som ikke skapte varige resultater. Allerede ved krigens slutt antydet Søkelys at dette kunne bety at Netanyahu-koalisjonens dager snart ville være talte og uroen som nå preger koalisjonen forteller om en regjering uten nødvendig politisk styrke. Tidligere søndag kunne den israelske avisen Yediot Aharonot fortelle at finansminister Yair Lapid skulle ha gitt Netanyahu et ultimatum: «Enten godta mine reformer ellers vil det bli nyvalg.» Lapid benektet søndag kveld at han hadde fremsatt et slikt ultimatum, men faktum er nå at det knaker godt i regjerings-sammenføyningen og da er det gjerne bare snakk om tid før koalisjonen bryter sammen.