Søkelys

                                                      


  Tilbake
   

 

Hva slags pastorer er det egentlig menighetene finner?

Megakirke pastor måtte gå etter seksuell omgang med to 14 år gamle jenter

Geronimo Aguilar,

Seksuelle utskeielser blant kristne pastorer og lederskikkelser er blitt et økende problem innenfor kristne sammenhenger. I de senere år har en rekke karismatiske forsamlinger både hjemme og ute fått mediaomtale på grunn av at personer i ledende stillinger i forsamlinger er blitt avslørt bokstavlig med buksa nede. I går kunne Charisma magazine fortelle historien om hva som kjente menighetspastor Geronimo Aquilar som ledet megakirken "Richmond Outreach Center" inntil han ble avskjediget i juni. I følge tiltalen skulle pastoren som også stiftet megakirken ha gjort langt mer enn å preke Guds ord og å drive menighet. Ifølge tiltalen skal han i 1996 ha hatt seksuell omgang med to 14 år gamle jenter, og etter at han stiftet  "Richmond Outreach Center" i 2001 skal han parallelt med pastorvirksomheten ha hatt en rekke seksuelle forhold til yngre kvinner i den karismatiske forsamlingen. Også i Norge skal en rekke karismatiske forsamlinger ha fått ubehagelige overgrepssaker opp i fanget, En av de menigheter her i Norge som fikk en sådan sak avslørt var Vennesla Filadelfia hvor en "fritidsforkynner" ble avslørt for å ha et seksuelt forhold til en yngre jente.

Kan få livstidsstraff

Sex skandalen som rystet Virgina menigheten Richmond Outreach Center tidligere i sommer har satt dype spor. Etter at pastor Geronimo Aquilar ble arrestert i mai for overgrep mot to 14 år gamle jenter har også andre stått fram og fortalt at de var blitt utsatt for seksuelle overgrep av den suksessrike pastoren. Medlemmer av forsamlingen har i ettertid avslørt at også disse hadde hatt seksuelle forhold til sin pastor, og flere av jentene var mellom 16 og 18 år gamle. Aquilar som er gift og har fem barn brukte ungjentene som stand in når hans kone var bortreist. Amber Baker som hadde vært medlem av megakirken siden hun var fem år gammel kunne fortelle at pastor Aquilar hadde flere jenter samtidig. "Han skaffet oss alkohol, vi ble beruset og resten er historie," hevdet Baker som selv var 18 da hun hadde sex med pastoren. "Vi hadde sex, det var galt, Selv om dette ikke er juridisk ulovlig er det likevel galt fordi han var min pastor. Jeg gikk i kirken for å tjene Gud," forklarte den unge kvinnen som videre hevdet at pastor Geronimo Aquilar også hadde en seksuell relasjon til hennes mor og tante.

Slo ned som en bombe

Nyheten om at den suksessrike og karismatiske pastoren var blitt pågrepet for seksuelle overgrep mot barn slo ned som en bombe i menigheten. Allerede tidlig i juni ble han sagt opp fra menigheten han selv hadde grunnlagt og dersom han blir funnet skyldig i anklagene kan han risikere å sitte resten av livet bak murene. I følge menighetens ledelse skal 1212 mennesker ha tatt beslutningen om å følge Kristus under Geronimo Aquilar's tid som ledende pastor. I ettertid har menigheten hyrt en vikarpastor som skal fungere i stillingen inntil de finner en ny høvding.

Reaksjoner

Saken med den oppsagte pastoren har selvfølgelig skapt reaksjoner blant leserne av de kristne avisene. "The sins and crimes this new breed of fallen "men of God" have committed are so egregious that one is tempted to conclude that they were never Christians in the first place, but ticking time bombs place there by the devil to explode at the most propitious time and for utmost damage. We can understand sin -- for who has not known sin? We can understand forgiveness -- for which of us do not need forgiveness? ; But to carry on as these men did, the extent and longevity of it, shows such flagrant contempt for the holiness of God that it’s difficult to believe they were Christians in the first place," skriver E. Seph. "Pastor Aquilar førte en Rick Warren lignende lederstil hvor pastor teamet nærmest besatt diktaorisk makt, Alle eldste eller vanlige medlemmer som var uenig med ham ble vist døra." "Dette er det som skjer når forsamlingene vektlegger lederskap mer enn en persons karakter og hvor lederskapet ikke tåler å bli utfordret," skirver en annen som har kommentert saken.

Et karismatisk problem?

Skandaler og synd skjer, men hvorfor er disse skandalene bare * så * utbredt i de karismatiske bevegelsene sammenlignet for eksempel med de fundamentalistiske? Jeg var en gang i en karismatisk forsamling som måtte kaste sin pastor på grunn av utroskap og misbruk av makt, og vi ble den gang fortalt at dette bare var et enkelttilfelle. Jeg er ikke så sikker jeg," skriver "Hobbit" som selv sier han er en del av den karismatiske bevegelsen.

Også et norsk problem

Også den norske kristenheten har vært rammet av en rekke seksuelle skandaler innenfor menighetslivet. Nardus sekten som ledes av Torkild Terkelsen fikk i mars 2012 knallhard kritikk i media fordi de angivelig skulle ha dekket over et seksuelt overgrep mot ei jente i sekten, og Vennesla Filadelfia under Gunnar Jeppestøl's ledelse fikk knallhard kritikk etter at de lot en overgrepsdømt fritidsforkynner igjen slippe til i menighetens aktive arbeid. Mannen som ble dømt for å ha forgrepet seg på en 12 år gammel jente både i jenta's hjem og i menighetens lokaler er i dag tilbake som forkynner av Guds Ord i menighetens lokaler. Hans navn står titt og ofte annonsert under religiøse møter i Fædrelandsvennen. I ettertid har jenta's pårørende reagert sterkt på at den overgrepsdømte forkynneren som fikk 8 måneders fengsel, nå er tilbake i full menighetsaktivitet i den kontroversielle pinsemenigheten som har vært rammet av betydelig uro.

Av redaksjonen 18.09.13

 

 

 

Sist oppdatert 03.09.13