Søkelys

            

  Tilbake
  Hjelp jødene hjem

Hatefulle reaksjoner mot Roy Vega etter kontroversielt innlegg på Verdidebatt

Innlegg om Eskil Pedersens feige flukt skaper raseri

Følg debatten her (før den stenges)

Historiker og pedagog Roy Vega's postet fredag ettermiddag i ett innlegg på verdidebatt.no som har fått mange av nettstedets mer liberale og venstrevridde deltakere til å fråde av raseri. En rekke av debattstedets mer røde brukere tar nå i bruk alle midler for å sverte Roy Vega og dem som deler hans synspunkt. Skittkasting, løgn og stygge personangrep er blitt en del av de rødes metoder for å bringe til taushet dem som har mot til å stille spørsmål om hvorfor AUF leder Eskil Pedersen fort fant det tjenelig å rømme Utøya fremfor å ta lederansvar å forsøke å redde flest mulig av de unge fra å bli drept eller skadd under tragedien som rammet Utøya den 22 juli i fjor.

Eskil Pedersens feige flukt

Roy Vega's betimelige innlegg omkring Eskil Pedersens feige flukt fra Utøya under de dramatiske timene den 22 juli 2011 ble i løpet av 24 timer det mest leste og kommenterte innlegget på debattnettstedet. I løpet av bare et døgn har debatten hatt innpå 10 000 visninger og temperaturen er svært høy. I sitt svært tankevekkende innlegg stiller historiker Roy Vega en rekke spørsmål omkring AUF leder Eskil Pedersens svært tidlige "exit" fra Utøya og han stiller spørsmålstegn med hvorfor ikke fluktbåten, MS Thorbjørn tok med seg flere enn Eskil Pedersen og hans nære rådgivere samt en håndfull ungdommer.  "Pedersen hadde bl.a. sine to nærmeste rådgivere, inklusive medierådgiver, på det som var en uhyre tidlig flukt fra Utøya, og så langt bort som 2,7 kilometer, før en styrt grunnkjøring gjorde slutt på den lange ferden over Tyrifjorden," skriver Vega og fortsetter:
 "Eskil Pedersen er selv en godt voksen AUF-leder, med sine 28 år. Han har vært på sommerarrangementer på Utøya gjennom 12 somre, og denne dramatiske 22. juli 2011 - første gang som leder i AUF. Eskil Pedersen var en av de aller første som tok seg bort fra øya i en stor motorbåt, nå også brukt som ferje, som befant seg i trafikk mellom Utøya og Utvika. Dette er ikke hvilken som helst båt, men en tidligere militærbåt som kan ta veldig mange ombord, inklusive biler om nødvendig. Opprinnelig er båten også bygd for å landsette tungt artilleri. Ikke langt fra land er dette å betrakte som en skuddsikker båt, spesialbygd for militære landganger, der de som er ombord legger seg ned på dekk. Og det er plass til svært mange ombord."

Han gav feigheten et ansikt

Knallharde konfrontasjoner

Vega's svært betimelige innlegg har utløst noe som nærmest minner om en konkurranse i skittkasting, løgn, svertekampanje og stygge personangrep: "En sånn hysterisk samling av skjellsord og hatefulle karakteristikker av de som mener noe annet enn dem selv....Stueland, Aarsund, Grape, Vågnes med flere går fullstendig av skaftet fordi en Auf-er blir satt søkelyset på....
Hvor lenge skal det være tabu å snakke om Auf her i Norge??????? " spør Rune Holt som også er blant de som får sitt pass påskrevet av dem som ikke er i stand til å skille sak og person.

Knut Ny gaard som også er blant dem som ikke går med hue under armen er også blant dem som etterspør hva en leders oppgave virkelig er: "Langt flere enn Vega som sliter med å forstå - dette kommer uansett til dessverre til å forfølge særlig Pedersen gjennom livet ....Legger inn en snutt som omhandler temaet - istedenfor å redde minst 50, så ble det reddet 9 - båten ble satt ut i drift og kunne ha gjort vendereis .....http://www.youtube.com/watch?v=8liQyYUQYuI

Det er mulig vi overvurderer en organisasjon som AUF, men slik vi andre er opplært i arbeidsliv og i andre settinger er at den som har en lederansvar har et særskilt ansvar i krisesituasjoner for å overvåke at - helst alle kommer seg i sikkerhet - og at de redningsveier som finnes benyttes maksimalt.

Det er jo ikke til å komme fra at det må ha gjort inntrykk på ungdommene å bli overlatt til en isolasjon sammen med en massemorder mens lederen fosser av gårde til egen sikkerhet- og meg bekjent er denne væremåte så langt fra sosialisme som det er mulig å komme.

For Pedersen skulle jeg tro at en høring - og en eventuell påfølgende sak ville være en lettelse uansett utfall - det vil etter min mening være langt tyngre å leve med denne historien uten at den har blitt gjennomgått på en ordentlig måte... det vil heller aldri bli troverdig å late som om denne situasjonen aldri har funnet sted..."

Personangrep og krav om sensur

Roy Vega's innlegg og den påfølgende debatten har provosert mange av de typiske "venstrevridde" og kristendomsfiendtlige på forumet. Sjikane, mobbing, skitne personangrep og også krav om at debatt tråden må stenges er blant de virkemidler Roy Vega's motstandere vil ta i bruk for å kvele de problemstillinger omkring Eskil Pedersens kjappe flukt fra Utøya.

Det forventes faktisk mer av en som frivillig ønsker å være en politisk leder, enn av det menige medlem.

En som ønsker å være leder, skal nettopp lede folk i kritiske situasjoner, og utvise lederskap når det trengs.

Man kan ikke unngå å se kontrasten mellom de AUF-medlemmene som kastet seg foran kulene og ble drept selv, og de som bestemte seg for at de heller ville dø enn å forlate sine venner, og AUF-lederen som forsvant som en av de første i en båt som kunne tatt med mange titalls ungdommer og reddet deres liv.

Eskild Pedersen utviste etter min mening meget dårlig lederskap. Medlemmene i hans organisasjon ble massakrert til døde, og han synes ikke å ha gjort noe som helst for å hjelpe dem.

Vi forventer mer av en leder på nesten 30 år enn av 15-16 år gamle medlemmer.

Pedersen reagerte menneskelig og forståelig. Jeg dømmer ham ikke. Men som leder hadde jeg forventet mer av ham, må jeg innrømme.

Det er ikke en rett å få være leder i vårt samfunn. Med lederskap følger ansvar. Det ansvaret må man være villig til å ta, ellers er man ikke en leder vi trenger.

Det er litt som om jeg som lærer med en klasse på tur hadde blitt angrepet av en desperat person. Hadde jeg som lærer valgt å komme meg i sikkerhet uten å hjelpe elevene, måtte jeg regnet med massiv kritikk i ettertid. Foreldrene hadde forventet at jeg gjorde noe for å hjelpe elevene, selv om det innebar risiko for meg selv.

Det er nettopp det som er å være en ansvarlig leder.

Svikter man sitt lederansvar må man tåle kritikk. Sånn er livet. Har man ikke ryggrad til å tåle kritikk, bør man ikke frivillig påta seg lederverv.

Ledere kan selvsagt ikke være fritatt for kritiske blikk. Det er leit for Eskild, men sånn er livet

Jeg er redd det ikke hjelper ham særlig mye å gå til verbal krig mot dem som har en mening om hans utøvelse av lederskap.

Eskild Pedersen er en mann med samfunnsmakt og lederansvar. Han blir lyttet til, han kommer lett til orde i media. Enkelte anser han visst nesten som et skjørt persilleblad som må forsvares med absolutt alle saklige og usaklige midler. Det er nesten forunderlig hvor harde og fordømmende ord man tar i bruk mot dem som benytter seg av sin demokratiske rett til å vurdere en leders opptreden. Skulle nesten tro de hadde begått en umenneskelig forbrytelse.

Pussig....