Den greske statsministeren Tsipras har spilt sine kort utrolig dårlig og resultatet av hans mange krumspring er en ny og enda mer ydmykende avtale for Hellas som kommer til å sitte fast i dypere fattigdom i flere årtier etter at Hellas nå har gått med på en avtale med langt tøffere vilkår enn den de sa nei til forrige søndag. Hellas har fått noen dager til å innføre de nye reformene som er blitt pålagt fra eurogruppen. Det er knyttet stor spenning til hvorvidt Tsipras vil lykkes med dette, særlig da denne avtalen er tøffere på noen punkter, og krever privatisering og kontroll av eiendeler verdt 50 milliarder euro. Hellas stemte nei til eurogruppens forslag forrige søndag Hellas’ statsminister Alexis Tsipras sier etter møtet at den nye avtalen med eurolandene gir mulighet for vekst, men at landet står overfor tøffe beslutninger. Tsipras sier det en tøff avtale Hellas har gått med på, men at det en avtale som holder Hellas i eurosonen.
Hellas statsminister har gått på det aller største politiske mageplask Europa noensinne har sett etter at den greske statsministeren etter flere krumspring mandag morgen krøp til korset og la seg paddeflat for de europeiske ledere. Resultatet av den greske statsministerens uansvarlige gambling både med løfter og sitt politiske spill er et Hellas i krise, skuffede velgere som regelrett er ført bak lyset gjennom en folkeavstemning er rasende og i realiteten er Hellas så og si satt under administrasjon selv om det formelt ikke er slik. For grekerne blir dette svært tøft og vil bety flere ti år med langt tøffere betingelser og sparetiltak enn det den greske statsministeren og folket sa nei til i forrige uke. Avtalen som er inngått er så tøff at sjansen til økonomisk vekst overhode ikke er tilstede. Sjefsøkonom Steinar Juel i Nordea tror ikke den greske regjeringen vil overleve, og tror statsminister Alexis Tsipras & Co må forlate skuten.
– Det vil være nesten ufattelig om regjeringen i Hellas vil overleve dette. Regjeringen har kostet velgerne verre tiltak og en nedgang i økonomien. Denne våren har vært en katastrofe, og det greske folk må føle seg ført bak lyset, sier han. Juel føler seg sikker på at siste ord ennå ikke er sagt i sagaen om en ny låneavtale for Hellas. Han peker på at forslaget det nå er enighet om, må klubbes igjennom i flere land. Tsipras må også hjem for å få godkjenning i det greske parlamentet.
Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets beskriver nyheten om avtale som «et realt sjokk» i en oppdatering fra meglerhuset. – Det vil alltid være en risiko for det Hellas har lovet og hva de leverer. Det er nok en «never ending story» litt til, sier Dørum til E24. Han er også spent på om det blir regjeringskrise i Hellas.
Langvarig fattigdom
Det er en dypt ydmyket Alexis Tsipras som kom hjem med en katastrofedårlig avtale som ikke bare er en dyp politisk ydmykelse for statsministeren, men som også vil innebære en langvarig økonomisk lidelse for det greske folk. Suppekøene for de fattige kommer til å bli lengre av dette, sier ekspertene som tror at Alexis Tsipras dager som statsminister er talte. Han gikk høyt ut med populistiske løfter og uttrykket opp som en løve og ned som en skinnfell er best passende på den greske statsministeren som har oppnådd mindre enn intet med sin politiske gambling.